Инфлацията ще продължи да расте. Надеждите са това да се случва със затихващи темпове в следващите месеци. Това коментира в студиото на „Здравей, България” президентът на КНСБ Пламен Димитров.
 
„На кумулативна база февруари 2021 - февруари 2022 според последните данни на НСИ инфлацията е 10%.  Предполагам, че числата през март ще бъдат леко по-високи. Това е реалното средно увеличение, което усеща българинът”, обясни той.
 
По думите на Димитров при стоките от първа необходимост числата на ръстовете на инфлацията са средно над 19%. „Някои стоки стигнаха 50%. Това усеща българинът, когато влезе в магазина”, коментира още президентът на КНСБ.
 
Той уточни, че очакването за увеличение на доходите е съвсем реалистично. „Според допитванията ни до синдикалните структури масово хората в момента искат от своите работодатели по места увеличение на доходите между 10 и 15% и го получават”, допълни Димитров, като даде за пример сектор „Здравеопазване”.

Синдикатите отново поискаха 760 лв. минималната заплата от юли, бизнесът е против

Старши икономистът в „Отворено общество” Георги Ангелов е на мнение, че българският бизнес няма друг изход, ако иска да запази работната си ръка, освен да вдигне заплатите.
 

istock
istock

„Инфлацията не е само негатив. Ние сме производител на зърно, слънчоглед, олио, метали. Изнасяме и огромни количества ток - това са свръхпечалби за енергетиката. От там това позволява да не се вдига цената на домакинствата. Тоест, имаме ползи от това че се вдигат цените. И бюджетът печели от това”, уточни Ангелов.
 
По думите на старши икономиста държавата проактивно може с данъчни облекчения да стимулира бизнесите, които вдигат цените по-бързо от инфлацията.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg