Бизнес и синдикати обсъдиха  с представители на държавата въвеждането с постановление на новият размер на минималната заплата от 1 ви април, която с приетия държавен бюджет ще е 710 лева.

В рамките на Националния тристранен съвет от синдикатите приветстват ръста от 9 процента, но констатираха, че минималният доход вече изостава при инфлация от 10 на сто още за февруари тази година.

Любомир Костов от КНСБ поиска с актуализацията на бюджета през юли минималната заплата да нарасне отново и тя да е 760 лева. 

Ръст на заплатите в бюджетната сфера може да има в средата на годината


"От една страна, да има предвидимост за бизнеса - да свикне по-бързо. От друга страна, да зададем посоката, в която тръгва държавата ни, а именно, вместо да обсъждаме постоянно какъв да е размерът на минималната заплата, в средносрочна бюджетна прогноза, която предстои да се актуализира, изпълнителната власт да излезне, да каже, че ще е 50% и да следва тази посока за развитие в следващите няколко години".

Бизнес организациите не подкрепят повишаването на минималната заплата, определено от държавата. Кънчо Стойчев от Асоциацията на индустриалния капитал поиска минималната заплата да е брутна и да не включва начисляването на добавката известна като „Клас прослужено време“. 

istock
istock

Работодателската организация поиска договаряне на минимални заплати по икономически дейности 

Подкрепа за повишаването на минималното трудово възнаграждение изразиха от Конфедерацията на труда (КТ)„Подкрепа“, но го обявиха за недостатъчно. „Инфлацията за февруари 2022 г. към февруари 2021 г. вече е 10%. Увеличението на минималната работна заплата, която трябваше да догонва средноевропейските нива, е под 10%“, посочи Ваня Григорова, икономически съветник към президента на КТ „Подкрепа“. 

Обсъждат минималната заплата от 1 април

По думите ѝ при преглед на данните се вижда, че покупателната способност при минимална заплата в страната е по-ниска от тази в други три балкански държави, намиращи се извън Европейския съюз – Република Северна Македония, Сърбия и Черна гора. Григорова каза, че по време на Тристранния съвет „Подкрепа“ е настояла да се мисли още от сега за ново увеличение на минималното възнаграждение от средата на годината, когато се очаква да има актуализация на бюджета.

„Настояхме минималната работна заплата при актуализацията да стане 50% от средната работна заплата, което към момента означава 840 лв.“, съобщи Григорова. Тя добави, че ако трябва да се съобрази с покупателната способност, минималната заплата трябва да достигне около 1000 лв. през средата на т.г. 

Ваня Григорова съобщи още, че синдикатът е повдигнал за пореден път въпрос за липсата на публична информация за равнището и структурата на трудовите възнаграждения в страната.

„Не можем да дискутираме минимални възнаграждения в страната при положение, че не разполагаме с тази информация“, заяви Григорова. Тя каза, че министърът на финансите Асен Василев е изявил намерение да направи въпросната информация публична.

Социалните партньори подкрепиха поредното удължаване на действието на мярката за запазване на заетостта 60 на 40, която да се прилага за последно от април до юни. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg