15% инфлация към декември тази година спрямо същия период на 2021 година. Такива са очакванията на КНСБ. За да се намали негативният ефект от скока на цените, от синдиката настояват за увеличение на минималната работна заплата и от 1 юли.
 
Ускорено нарастване на цените от началото на годината отчитат от КНСБ. На годишна база инфлацията вече достигна двуцифрено число, показват още анализите на синдиката.
 
"Инфлацията към месец февруари достигна 10 процента и тя ще продължава да нараства предвид прецедента, който очакваме с природния газ от 1-ви април, освен това развръзката около войната в Украйна", заяви Виолета Иванова от КНСБ пред БНТ.
 
Освен цените на горивата и общата икономическа несигурност в световен мащаб според анализа на КНСБ влияние върху скока на цените на основни стоки и услуги у нас имат и вътрешни фактори. В резултат на инфлацията, но и на надценките, които слагат търговците, някои стоки от първа необходимост са достигнали ръст на цените с до 40 процента.

Колко храни можем да купим със средна заплата у нас и в Европа

Само за времето от февруари 2021-ва до февруари тази година хлябът е поскъпнал с 20 процента, олиото с близо 30, както и зеленчуците.

istock
istock

"От 1 април минималната работна заплата номинално нараства с 9 процента и реално инфлацията вече е изяла този ръст. Това означава, че с размера на минималната работна заплата ще се закупят по-малко стоки в сравнение със същия период миналата година", допълни Виолета Иванова.
 
Затова от КНСБ настояват да има още едно увеличение на минималната работна заплата от 1 юли и да достигне 764 лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg