Тенденцията за увеличаването на заплатите в България ще продължи и през 2022 година. Това заяви по NOVANEWS Валентин Кръстев, управител на HR компания.

„Повечето големи компании у нас през последните две години увеличиха заплатите на служителите си с между 5 и 10%. Това увеличение обаче сега ще бъде изядено изцяло от инфлацията. Добрата новина е, че тенденцията за ръст на възнагражденията ще продължи и през тази година. Прогнозите до преди месец-два бяха за очаквано показване с около 8-10%. Сега трудно може да се прогнозира, но някои експерти говорят за увеличение до 15%.

Задължително ли е изплащането на заплатата по банков път

По думите му през последните години България е една от държавите, в която заплатите се увеличиха с най-бързи темпове, но това се оказва недостатъчно.

istock
istock

„Много от големите чуждестранни компании все още избират страната ни, сравнявайки с други държави, до голяма степен заради ниската цена, а не заради някакви иновации. България въпреки, че увеличава средната си заплата с около 10% всяка година, изостанахме от всички държави, с които сме свикнали да се сравняваме по този тренд, като Румъния, Полша и други.

Има разлика във възнагражденията между родните и чуждестранни компании. За съжаление много български фирми компенсират тази разлика, навлизайки в сивия сектор. При по-ниските нива на заплащане особено, често се наблюдава нелоялна конкуренция от страна на работодателите, неизплащайки пълните осигуровки например. Така те задържат нивата на заплащането в България”, каза още той.

Жените взимат с 12,7% по-ниски заплати от мъжете

Валентин Кръстев коментира още, че работна ръка се намира все по-трудно.

„По официални данни безработицата у нас е около 4,5%. Но има една голяма група хора, които никога не биха започнали да работят. Трудно ще паднем до нива на безработица от 2% например като в някои други страни”, обясни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg