"От 8 месеца сме в ситуация на висока инфлация, от август хората обедняват, а ще и има още 10% обедняване, ако не се увеличат заплатите. Не съм изненадан от опашките за олио, много хора имат ниски доходи. Смятам, че не е спекула, а следствие на инфлационния процес.

Цените на мазнините наистина се движат нагоре. Инфлацията на годишна база ще е двуцифрена - около 12%. Върви се към рецесия". Това заяви за "Твоят ден" Стоян Панчев, икономист.

По думите му трябва да се види дали има картел - само в някои магазини има висока цена или това е навсякъде. Относно санкциите към Русия експертът смята, че това е процес на деглобализация.

"Появява се нова Желязна завеса, на разделение между Запада и Изтока", посочи той.

По-трудни времена за хората с фиксирани доходи

От своя страна Преслав Райков, финансов анализатор, споделя, че ефектът от военната криза няма да се почувства толкова бързо, а ефектът от санкциите ще се почувства за период от 6 месеца до 1 година.

istock
istock

"Изваждането на Русия от МВФ би я лишило от външна подкрепа при евентуален фалит. За гражданите това означава влошаване на жизнения стандарт. Финансовите транзакции на руснаците ще се затруднят", прогнозира той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg