Медицинските сестри излязоха на протест. Те опънаха своите палатки пред Министерския съвет и бяха категорични, че ще останат там без краен срок - докато здравният министър не ги чуе.

Протестът им е точно една година след като медицински сестри отново излязоха на протестно шествие на 1 март с искане за по-достойни заплати и условия на труд.

Медицинските сестри продължават да настояват за увеличение на основните им заплати, така че те да достигнат поне две минимални или 1220 лева.

А докато това се случи, да се спазват залегналите в колективния трудов договор параметри за 950 минимална основна заплата – нещо, което все още не е факт навсякъде.

Другото им дългосрочно искане е за реформа на системата, тъй като смятат, че сегашният търговски статут на болниците поставя на заден план интереса на пациентите и лечението им.

В отговор от Министерството на здравеопазването обявиха, че са е в постоянен диалог с представителите на протестиращите медицински сестри. Немалка част от исканията им са изпълнени, а по други, за което многократно са информирани, се работи и в момента, казаха от ведомството.

И допълват, че в преобладаващия брой държавни болници възнагражденията вече са с 15-20% по-високи.

“Промяната в сектор “Здравеопазване“ ясно се вижда и от публичните данни на Националния статистически институт, според който през януари 2019 г. средната брутна месечна заплата е била 1201 лв., а през месец декември същата година вече е 1393 лв. Това е ръст от близо 200 лв. в рамките на една календарна година“, казаха от МЗ.

Постепенно ще увеличават заплатите на медицинските специалисти

По настояване на здравния министър в Националния рамков договор беше включен и нарочен текст, касаещ всички лечебни заведения без оглед на собствеността.

Текстът, както обеща здравният министър Кирил Ананиев, е категоричен - до 50% от приходите на лечебните заведения от клиничните пътеки са предназначени за заплати. 

По отношение на искането за 7-часов  работен ден на реанимационните сестри Министерството на здравеопазването е изпратило писмо до Министерството на труда и социалната политика и предложението вече е включено в проекта на наредба, която ще бъде публикувана за обществено обсъждане до дни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg