Правителството потвърди ангажимента си за увеличаване на възнагражденията на медицинските специалисти, но това ще става постепенно.

Това стана ясно след продължили повече от 2 часа преговори в Министерския съвет, в които взеха участие протестиращите медицински сестри, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, вътрешният министър Младен Маринов, социалният министър Деница Сачева, предаде БНР.

Приложение показва най-близката болница

Маринов бе извикан от премиера заради изнесени от медсестрите данни за надписване на клинични пътеки в болниците. По този повод Борисов е обещал засилени проверки в болниците.

Протестиращите определиха срещата като първа крачка в съвместна работа, която ще продължи по-дълго.

Здравният министър Ананиев е гарантирал, че с подписването на Националния рамков договор следващата седмица ще бъде гарантиран минимумът от 950 лв. възнаграждение за сестрите.

Колко доплащаме за здраве


istock
istock

Приоритетно ще се работи и за увеличаване на доходите на медицинските сестри в общинските болници, детските градини и яслите.

Никой от присъствалите на срещата членове на правителството не даде изявление пред медиите, а от своя страна протестиращите обявиха, че събират палатките и си отиват по домовете, но още в четвъртък отново ще имат среща със здравния министър. 

Участниците в протеста на медицинските специалисти с искане за реформи и по-достойни възнаграждения изпълниха заканата си и пренощуваха в палатките, разпънати пред Министерския съвет. 

Желанието на протестиращите медици беше именно да бъдат приети от министър-председателя Бойко Борисов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.b