50 на сто от хората, лежали в болница, са доплащали за медицинска помощ.
 
19% от тях са плащали за изследвания, 15 на сто - за лекарства, 13% - за консумативи.
 
Това сочат данните на социологическо проучване на агенция "Тренд", проведено сред 1006 души в периода 11-18 октомври.
 
Най-много хората са доплащали за диагностика и изследвания, сочат още данните.

Кога да посетим лекаря ще напомня Facebook

Хората виждат негативно здравната система, коментира Димитър Ганев от агенцията.

istock
istock

„Средна оценка 3 по тази скала. Какви са проблемите на българското здравеопазване – ниско качество на лечението, високо доплащане за медицински услуги, високо доплащане за лекарства, липсват медицински кадри, лошо състояние на болниците.
 
На кое в най-голяма степен се дължат проблемите в здравеопазването – лош контрол в системата и съответните институции и органи – 45%, недостатъчно финансиране – 29%“.
 
Отговорите на анкетираните са по-балансирани, когато те са имали реален досег със здравната система, отбеляза обаче Димитър Ганев.
 
40 на сто са удовлетворени от здравното обслужване, а 53% не са удовлетворени.
 

istock
istock

Хората имат високо доверие в българските фармацевти, следват ги лекарите и медицинските сестри.

Разпределят заплатите на медиците по нова схема

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков припомни, че за следващата година парите за здравеопазване ще бъдат с 500 млн. лв. повече, а през 2022-ра г. се очаква общият им размер да бъде 6,4 млрд. лв.

Здравни експерти предложиха повече средства в здравеопазването да влязат с увеличаване на акциза върху цигарите, като този процент влиза в здравната система за лечение на заболяванията, които се причиняват от тютюнопушенето и като падне ДДС върху лекарствата.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg