По около една десета от българите си правят депозит в банка, за да имат при необходимост пари за лечение или за да си купят след време нов автомобил. Това сочи проучване на сайта „Моите пари“.

Малко повече от акнетираните от финансовия портал - около 12% заделят пари за образование.

13 на сто пък спестяват за първа вноска за жилище или друг актив. Над една пета планират да използват след време сложените на депозит средства за други цели – сред които са ремонт на жилището, авариен фонд или осигуряване на средства за започване на бизнес. 28 на сто спестяват, за да имат средства за годините, когато ще се пенсионират. За пътуване в чужбина заделят настрана пари 7 на сто от участвалите в допитването. Данните сочат, че 26% от далите отговор на въпрос от кога имат депозити, посочват повече от 10 години.

Относно критериите за избор на банка, където да си вложат парите над една трета държат на високата лихва. За други почти една четвърт е важно да могат да довнасят суми по всяко време в депозита си, като почти две трети от тях са готови да добавят към сметките си между 50 и над 1000 лв. всеки месец. 15% от всички анкетирани пък държат - да теглят, без това да се отрази на лихвата им. 3% на сто държат да има бонуси към депозита.

Резултатите от допитването показват, че с най-много депозити са семейните мъже на възраст между 40 и 50 години.

Най-популярният срок на депозита е 12 месеца, като той е предпочетен от около 40 на сто от анкетираните. За 13% най-удачен е 6-месечният. 9% са сложили парите си на влог за две години, а други 7% - за 36 месеца.

Немалка част от респондентите (12%), са с безсрочни депозити, откъдето може да се предположи, че има тенденция към намаляване на т. нар. депозитен туризъм.

Ниските лихви са сред основните пречка пред хората, които нямат депозит, да открият такъв. Една трета от анкетираните посочват именно тази причина. Една пета обаче от участниците в проучването нямат финансовата възможност да внесат пари на депозит в банка. Други 13% пък предпочитат да инвестират в имоти, а 9% - в други активи.

Левът си остава най-популярен за влог, сочат още резултатите от анкетата на сайта. На родната валута се доверяват 71% от хората имащи депозит в банка. 23 на сто пък предпочитат еврото. Доста по-малко залагат на други валути.

Едва един от двадесет души предпочита да има на влог щатски долари. Само едно на сто от анкетираните са обявили, че депозитите им са в британски лири. Според експерти, това са основно българи имащи бизнес с фирми от Обединеното кралство, хора, чиито деца учат на Острова или имат роднини там.

Една трета от респондентите имат дебитна карта, а 14% - и кредитна. Малко над една пета ползват онлайн банкиране, а 11% - мобилната му версия.