Обсъждат се нови правила за разпределяне на заплатите на медицинския персонал.

По методиката се работи в момента заедно с Българския лекарски съюз, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
 
Методиката ще бъде неразделна част от пакет документи, които ще бъдат приети преди началото на новата финансова година, заедно с новия Национален рамков договор.

Какъв ще е ръстът на разходите за здравеопазване догодина

С БЛС се обсъждат и основните правила за формиране на разходите по отделните здравноосигурителни плащания.

Един месец преди започване на новата финансова година Националният рамков договор за срок от три години трябва да бъде готов за обществено обсъждане.

istock
istock

Първоначалното предложение на Министерството на здравеопазването беше не по-малко от 50 на сто от приходите по клинични пътеки да бъдат за заплати на персонала и да се направи съотношение колко от тях ще бъдат за санитари, за медицински сестри, лекари.
 
Ще има правила, за да има спокойствие в системата и хората да бъдат убедени, че е приложен най-справедливият принцип на разпределение на парите в зависимост от положения труд, подчерта Ананиев.

Едва 43% от разходите за физиотерапия и рехабилитация покрива касата

По думите му най-слабо оценен към момента е човешкият труд и протестите са свързани най-вече с възнагражденията.
 
В отговор на въпрос дали се е запознал с ценоразписите на болниците министър Ананиев каза, че след като ги е прочел се е "чудил как може да има такива виртуозни решения за услуги в системата на здравеопазването".


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg