Лични лекари са въвели такси „издаване на извинителна бележка“ и за издаване на болнични за деца. За това свидетелстват майки в социалните мрежи, съобщава БНТ.

В писмен отговор до майките от министерство на здравеопазването обясняват, че издаването на болничен лист и извинителна бележка е безплатно и допълват, че услугите се покриват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

От Здравната каса съобщиха, че не заплащат издаването на извинителни бележки, а от лекарския съюз заявиха, че това дава право на личните лекари да искат такси от пациентите.

„След като не е посочено като безплатно издаването на такъв медицински документ – колегите някъде по своя преценка биха могли в ценоразпис да запишат някаква такса, някаква сума срещу издаването на тази извинителна бележка“, заяви Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС.

Семейните лекари избират сами дали да въведат такса и колко ще струва извинителната бележка. Някои умишлено избягват таксата, заради финансови затруднения на пациентите им.

„При които взимането на такса няма да бъде въобще събираемо, нито възможно. Това поставя в неравностойно положение останалите ми пациенти, които работят, трудят се, за да могат да си позволят единия лев. След като не мога да си позволя да го взема от всички, не мога да си позволя и да го взема и от този, който работи“, обяснява д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

Някои от родителите обаче са съгласни, макар до момента не им се е налагало да си плащат за извинителна бележка.

„Бих реагирала съвсем спокойно. Както, когато влизаш при доктора и си плащаш потребителската такса за преглед да ти се издаде някакъв документ, не трябва да има драма“, казва Марта Христозова, майка на 3 момчета.

Според Марта цената на бележката не трябва да надхвърля 2.90 лв., колкото е потребителската такса, а според д-р Николова бележката не трябва да е по-скъпа от 1 лев. „Това е хартия, принтер, тонер, време“, отбелязва лекарят.  

Относно искането на такса за издаване на болничен от лекарския съюз припомнят, че децата до 18 години не заплащат потребителска такса.

„Записано е, че издаване на болничен лист не се издава потребителска такса. Никъде не е казано ако това е за майката, ако това е за бащата и т.н.“, казва Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС.

Павлова съветва пациентите да се информират добре за дейностите, които се покриват от касата и при съмнения за нарушения да подават сигнали.