Ръстът на разходите за здравеопазване през 2020 година ще бъде около 500 милиона лева, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти в Добрич.

Той уточни, че все още се води дебат с Министерството на финансите по подготвяния проект за бюджет, цитиран от БТА.

Ананиев добави, че само ръстът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е 395 млн. лева. 

Домусчиев: Така се източват 160 млн. от здравната каса

По думите му ръст ще има и в бюджета на Министерството на здравеопазването, което ще осигури устойчивост на допълнителните разходи, направени от правителството в системата през тази година.

Министърът посочи, че повече средства са предвидени и за новозакупените апарати за изследване на кръвта и за трансплантациите.

iStock
iStock

1 от 10 работещи с втори здравен пакет

В отговор на въпрос за окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС) да бъде отменена наредбата за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, Ананиев коментира, че се подготвя нов нормативен акт.

Вече сме на финала по подготвянето на нова наредба, която е съобразена с констатациите, направени от ВАС, каза Ананиев, според когото след постановеното съдебно решение няма да се получи правен вакуум.

Мястото на пациента в здравната система


По думите му новата наредба трябва да бъде готова преди началото на новата финансова година и преди подписването на новия Национален рамков договор за медицинските дейности.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg