Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще се лицензира като застраховател, така че да има всички условия за конкуренция с останалите фондове. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол.

Той отговаря на депутатско питане за вида на Националната здравноосигурителна каса и новите финансиращи субекти в националната здравна система - осигурителни фондове или застрахователни дружества в предложения нов модел на здравеопазването.

Здравната каса ще бъде равностоен партньор с всички останали фондове, обобщи Ананиев. Той допълни, че при предложения нов модел е използвана практиката на почти всички европейски държави, в които има многофондово финансиране.

1 от 10 работещи с втори здравен пакет


Основната цел на представения модел е да дава право на избор на пациента кой да управлява здравните му вноски, къде да се лекува при най-добрите условия на територията на страната, пълна информираност за обхвата и цените на медицинските услуги и лекарствата. Целта е да се въведе такъв модел, който да осигурява контрол върху качеството на услугите и да гарантира достъпност и финансова устойчивост, каза Ананиев.

Министерството на здравеопазването ще определя медицинските стандарти, контрол върху медицинските дейности и тяхното качество чрез Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Мястото на пациента в здравната система

istock
istock

Ведомството одобрява основният пакет от здравни дейности, който се съгласува със съсловните организации и се покрива от здравните вноски на българските граждани. Цените на дейностите в основния пакет ще подлежат на договаряне между фондовете и изпълнителите на медицинска помощ, а съсловните организации ще изготвят правилата за добра медицинска практика и продължаващо обучение.

Какво трябва да знам, преди да сключа медицинска застраховка?

Не се предвижда промяна в размера на здравноосигурителната вноска, а хората следва доброволно да изберат в кой фонд да се запишат, каза още Ананиев.

Националната агенция за приходите (НАП) ще събира вноските на всички здравноосигурени и средствата от тях ще се разпределят ежемесечно към здравните фондове. Размерът на средствата ще е равен на броя на записаните във всеки фонд осигурени лица, умножен по средния размер на здравната вноска за всички здравноосигурени. Няма да има значение кой е платецът на вноската и за чия сметка се осигурява лицето.