Пожари, земетресения, свлачища, градушки, наводнения, обири – това са само част от потенциалните рискове за жилището ни. И докато някои бедствия не са често срещани в нашата страна, то други се случват почти ежегодно на едни и същи места. Въпреки това застраховането на дома и имуществото е малко популярно в България. Ето защо рядко застраховаме имота си:

Защото „на мен няма да ми се случи“

За разлика от застраховката „Гражданска отговорност“, застраховането на недвижимото имущество в България не е задължително. Отговорността за това е лична – всеки сам преценява дали да застрахова дома си или да живее, подценявайки значимия риск. Ниската застрахователна култура на българина обаче се дължи не на липса на образование и финансови познания, а основно на нашата народопсихология. Според нея „лошите неща се случват само на другите хора“ и „колата е на улицата, а домът е моята крепост“.

Какво трябва да знаем за застраховките „Живот“, свързани с кредит

За да спестим „някой лев“

Решението дали да сключим застраховка срещу определени рискове е свързано със склонността ни да отделим определена сума, защитавайки се от непредвидени и често непосилни разходи при настъпване на евентуални загуби. Има разходи от семейния бюджет, които можем да отложим и дори да пренебрегнем, но застраховката на жилище не би трябвало да е сред от тях. Въпросът трябва да е не „дали“, а „колко и какъв риск“ можем да си позволим да застраховаме.

 
istock
istock

Защото рядко се налага

Ипотечните кредити и задължението заради тях да се застрахова ипотекираният имот продължават да са основен движещ фактор на пазара на имуществено застраховане в България. Не е тайна, че за голяма част от имотите с полици има учредена ипотека, само защото банките задължително изискват застраховка. За съжаление тези, които доброволно се застраховат, продължават да са прекалено малко. Поради тази причина периодично ставаме свидетели на призиви за помощ на семейства, изгубили дома си.

Какво застраховаме в пандемията

Поради липса на доверие


Към застрахователните компании все още има голяма липса на доверие. Мнозина смятат, че застрахователят винаги ще намери начин да не изплати полагащото се обезщетение. За да не бъдете подведени, преди сключването на застраховка внимателно се запознайте с всички клаузи в договора. Не се притеснявайте да задавате въпроси, докато не изчистите всяка една неяснота. Можете да се обърнете и към независим застрахователен консултант, който да ви изготви индивидуален застрахователен план според вашите нужди и бюджет.

Защото има алтернативи

Някои хора смятат, че СОТ върши по-добра работа от полицата, тъй като има по-малко формалности, а реакцията е бърза. Други собственици, живеещи в затворени комплекси или в имоти с портиери, разчитат на тази защита. Трети търсят сигурност чрез кучета пазачи и охранителни камери. Истината е, че застраховането е излишно, само когато можете да понесете даден риск със собствени разноски. Но ако прецените, че не можете да покриете последствията от евентуални щети, то застраховката определено си струва.

istock
istock

Поради разочарование

Вероятно сте чували, че застраховалите имуществото си често се разочароват от изплатената сума. Клиентът може да очаква щетата да му се изплати в реалния размер, само ако застраховката отговаря на реалната стойност на имота. При това, става дума не за търговската му стойност, а например за това колко би струвало да се построи къщата отново. Тези проблеми могат да бъдат спестени, ако застраховката се сключи на правилната стойност, тоест съобразно действителната стойност на имота към момента на сключването. 

Заради липса на информираност

Голяма част от приходите на застрахователните компании идват от автомобилните полици и затова те рядко пускат на пазара атрактивни продукти при имотите. Дори и да се появи застраховка с добри условия и на изгодна цена, рекламата обикновено е прекалено оскъдна и предложението рядко стига до адресатите. Въпреки това в интернет можете да намерите достатъчно информация и да сравните цените на различни застрахователни пакети. С повече търсене и следене на офертите можете да попаднете на изгодни промоции. 

istock
istock

Шокираща е статистиката, че само един от всеки десет имота у нас е застрахован, въпреки че над 90% от жилищата са частна собственост. Когато преодолеете всички тези предубеждения и приемете, че застраховката е „необходимото зло“, вие не само ще осигурите защита за своя дом и имущество, но и ще се превърнете в двигател на промяната.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg