Българинът малко промени нагласите си и след автомобила започна да застрахова живота и здравето си. Това каза пред БНР София Антонова, изпълнителен директор на една от застрахователните компании у нас.
 
Тенденцията на застрахователния пазар за здравните застраховки и на застраховките „Живот“ е положителна, отбеляза тя в предаването „Преди всички“. По думите й има засилен интерес към застраховките „Живот“.
 
Сред новите и актуални предложения от последната година е застраховката „Covid“. Тя покрива не само разходи за лечение извън поеманите от Здравната каса, но и обезщетения при нетрудоспособност, когато се изплащат средства, които да подпомогнат пострадалия от това заболяване. Особеното е, че към момента на сключване на застраховката човек трябва да е здрав. Попълва се въпросник, в който лицето декларира това, поясни Антонова. 
 
При пътуване в чужбина застрахователят не покрива разходи за карантина, защото това е предварително известно условие за пътуващия, уточни още София Антонова.
 
Няма да има ограничения или забрана за хората, които не са ваксинирани, да сключват застраховки, подчерта тя.

Застрахователят възстановява цената на Covid тест в чужбина

При застраховката „Отмяна на пътуване“ има възстановяване на стойността на предварително платените екскурзии за чужбина - резервации, самолетни билети и всичко онова, което човек може да загуби, ако се разболее от коронавирус и не може да пътува, отбеляза Антонова.
 
„Или обратното – ако по време на пътуването се наложи по-рано да се прибере в България заради наложено ограничение от местните власти в съответната държава, също се покриват разходите за връщането в България, както и неизползваната част от пътуването.“

istock
istock

В момента се търсят по-високи застрахователни суми за покритие на риска Covid, допълни София Антонова. Застраховката при пътуване покрива само разходите извън територията на страната, не включва PCR теста, изискван от туроператорите преди пътуване, поясни застрахователният експерт.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg