Стойността на някои клинични пътеки по физиотерапия и рехабилитация покрива около 43% от реално направените разходи.

Това се посочва в писмо от Асоциацията на лекарите по физикална медицина и рехабилитация, изпратено до председателя на парламентарната комисия по здравеопазване, до министъра на здравеопазването, до управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и до Българския лекарски съюз (БЛС).

Някои от цените не са актуализирани през последните 8 години, се допълва в писмото.

Средната възраст на лекарите по физикална и рехабилитационна медицина нараства, а броят на специализиращите намалява. 

1 от 10 работещи с втори здравен пакет

От асоциацията изразяват тревогата си, че нараства и броят на физиотерапевтите и рехабилитатори, напускащи страната или започващи работа в центрове за масажи.

istock
istock

Средствата, вложени за рехабилитация и изразходвани по предназначение, се възвръщат между 5 и 9 пъти, а и рехабилитация за повлияване на болката намалява с 42 дни отсъствията от работа за една година, добавят още лекарите.

Мястото на пациента в здравната система

Според специалистите половината от нуждаещите се българи не се подлагат на физиотерапия или рехабилитация, което води до продължително отсъствие от работното място и до отделянето на парични средства за временна нетрудоспособност.

Какво трябва да знам, преди да сключа медицинска застраховка?

Необходим е икономически анализ, според който адекватното да се остойностят медицинските услуги, да се променят цените на клиничните пътеки и да се привлекат нови кадри, подчертават от асоциацията.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg