Между 30-35% от приходите от клинични пътеки да бъдат използвани за заплати на лекарите и медицинските специалисти, работещи в болниците.

За това ще настояват от Българският лекарски съюз /БЛС/ по време на преговорите за Национален рамков договор със НЗОК. Това каза пред журналисти председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, предаде БТА.

БЛС ще настоява да се увеличат цените на близо 220 клинични пътеки, но и с поне 10 на сто да се намалят обемите, което означава да се намалят хоспитализациите на година, каза още д-р Маджаров.

Разпределят заплатите на медиците по нова схема

По думите му не може болниците да бъдат принуждавани да увеличават хоспитализациите, за да набавят средства за заплати на персонала си.

Необходимо е и да се работи в посока за оптимизиране на болничния престой, каза още той и подчерта, че от свръхдълъг болничен престой преди години сега има диагнози, по които пациентът престоява в лечебното заведение твърде кратко и се изписва недоизлекуван.

istock
istock

Съсловната организация ще настоява и да отпадне 24-часовото разположение на личните лекари, като това трябва да бъде регламентирано чрез нормативни текстове.

Без болнични, ако не отидем на контролен преглед?

Освен това средствата от бюджета на НЗОК за извънболнична помощ трябва да бъдат увеличени с 18 млн.лв., за да се гарантират профилактиката и изследванията на гражданите, допълни още той.

БЛС предлага още и да не се санкционират лекарите, ако надвишат броя на талоните за профилактични прегледи.

Друго искане на БЛС е потребителската такса за деца да бъде изплащана на лекарите по начина, по който се доплаща и таксата за пенсионерите - плащане на 1 лев, а останалата част от държавата.


Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg