И през 2020 година пациентите ще продължат да доплащат за лечение, поне половината от сумата, която е необходима за медицинска дейност,  заяви проф. Григор Димитров, член на Надзорния съвет на Здравната каса, предаде БНР.

Този бюджет е бюджет на статуквото, независимо че в него са заложени близо 390 млн. повече. Затова българите ще продължат да доплащат, посочи проф. Димитров и допълни:

Фалшиви сайтове продават лекарства

„Няма да намалим доплащанията, които се правят от населението, които са много големи. Доплащанията са в рамките на 50 на сто приходи, тоест още един бюджет, който се доплаща от населението“.

Не може да се каже, че с повечето средства в болничната помощ ще се постигне и обещаваното увеличение на работните заплати, заяви още Димитров. 

Домусчиев: Така се източват 160 млн. от здравната каса

istock
istock

Той уточни, че тези 320 милиона са средства, отделени за болнична помощ. Идеята е да се използва този ресурс за увеличение на цените на клиничните пътеки - нещо, което трябва да се направи и отдавна се говори за него, каза Григоров.


Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg