Контролните органи на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” са установили 8246 нарушения при извършени 1440 проверки по време на кампанията през активния летен сезон, съобщиха от пресцентъра на инспекцията.

Заетите в проверените обекти със сезонен характер в морските населени места са 35 000 души. Традиционно акцент в проверките е превенцията на недекларирания труд и контролът по спазване на разпоредбите за разпределение на работното време и заплащането на труда, посочват от Инспекцията по труда. При контролната дейност се следи и за законосъобразното наемане на граждани на трети държави и на непълнолетни лица, както и осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд.

Нарушенията, свързани с разпоредбите по осъществяването на трудовите правоотношения, са 4578. От тях по заплащането на труда са установени 894 нарушения, а по работното време – 1000. Установените случаи на работа без трудов договор са 158. Нарушенията по осигуряване на здраве и безопасност при работа са 3578.

Работодатели изплатиха над 2.2 млн. лв. забавени заплати само за месец

Установени са 44 граждани на трети държави, които са полагали труд без разрешен достъп до пазара на труда в България.

Констатирани са 36 непълнолетни да работят без разрешение от Инспекцията по труда.

В резултат на контролната дейност по морските курорти са издадени 435 акта за установяване на административно нарушение.

През летните месеци контролните органи на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда”  са се включили и в традиционната кампания на Националната агенция за приходите за превенцията на недекларирания труд в морските курорти. 

istock
istock

Инспекцията по труда използва повода да напомни на работещите, че когато се съгласяват да полагат труд без трудов договор или договорят по-кратко работно време от реалното и по-ниско възнаграждение от получаваното, те губят трудови и осигурителни права. В тези случаи или изобщо не трупат осигурителен стаж (при липса на трудов договор), или той е по-малко от фактически изработения. Това  ги лишава от правото на обезщетения за безработица, временна неработоспособност и майчинство и в по-дългосрочен план от пенсия. Осигуряването върху по-ниски възнаграждения, от друга страна, намалява размера на обезщетенията.

Фиктивните клаузи в трудовите договори ограничават и възможностите на контролните органи за защита на правата на работещите, тъй като те са възпрепятствани да съберат безспорни доказателства за реално положения труд и действителния размер на възнаграждението.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg