Заради недостига на дървесина по-голяма част от компаниите, свързани с браншовете дърводобив и дървопреработка, са застрашени от неизпълнение на договори със свои партньори, а при останалите може да доведе и до спиране на работата.

Това предупредиха от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП).

Основната причина е ограниченият добив на дървесина в страната (включително от държавните горски територии),  дължащ се на неизпълнение на горските планове за добиване на дървесина.

„За голяма част от фирмите липсва сигурност за развитие на бизнеса им, прогнозируемост и перспектива. По неофициална статистика на БКДМП се наблюдава с около 20% съкращаване на персонала в дървообработващите фирми и този процент може да се увеличава с нарастването на дефицита на дървесина“, коментира проф. др-р Васил Живков, председател на камарата.

БКДМП първи поставиха проблема за недостига на дървесина на вниманието на обществото и призоваха да бъде отменена заповедта, издадена от министъра на земеделието от служебния кабинет на Стефан Янев – проф. Бозуков през 2021 г. за ограничаване на дърводобива с 30% на обема на предвиденото средногодишно ползване по горскостопански планове от високостеблени гори с възраст над 100 години.

70% от работодателите се затрудняват да намерят персонал

„Искрено се надявам, че нашето мнение ще бъде взето предвид, тъй като двата бранша, които ние представляваме, формира близо 4% от БВП на страната и  осигурява работа за почти 55 000 души. Призоваваме институциите да поемат отговорност и предприемат мерки, за да може дървесината да се преработва в България, като по този начин се създават хиляди работни места в потенциално застрашените от обезлюдяване планински и полупланински региони.

istock
istock

Ако държавата определи ясни правила и регламентира потреблението на дървесина, като насърчи каскадната употреба и създаването на продукти с висока добавена стойност и дълъг жизнен цикъл, секторът би носил и добавена икономическа стойност“, заяви още проф. др-р Васил Живков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg