През следващите 12 месеца работодателите ще търсят да наемат близо 130 хиляди специалисти с професионално образование, 63 хиляди с висше образование и 47 хиляди без специалност. Данните са от проведеното първо за годината представително проучване за потребностите от работна сила на Агенцията по заетостта.

Затруднения да си осигурят кадри срещат 70 на сто от работодателите, в анкетите посочват, че най-трудно намират продавачи, готвачи, шивачи, машинни оператори, програмисти.

Най-много наети на работа в Бургас и Пловдив

Проучването е направено в периода февруари - март тази година, а нагласите за наемане на нов персонал биха се променили при нова Covid вълна у нас. Тогава 20 на сто от предприемачите ще се откажат да търсят хора. При нова пандемия това ще се усети най-силно в секторите търговия, хотелиерство и ресторантьорство.

istock
istock

На този етап най-търсените работници са сервитьор, барман, готвач, машинен оператор, шивач, строител, монтажник, заварчик, счетоводител, електротехник, касиер, а при висшистите - медицинските сестри, учители и лекари.

Колко от хората с увреждания започват работа у нас годишно

Най-много работодатели - 85 на сто от всички, посочват умението за самоконтрол и дисциплина като едно от най-важните за тяхната фирма.

На второ място предпочитат хора с умения за работа под напрежение. Две трети посочват като важни умения като гъвкавост, адаптивност, инициативност, продуктивност, социални умения и креативност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg