В света през 2009 година е имало 10 милиона милионери, като за първи път азиатските милионери са имали по-голямо състояние от европейските си събратя, сочат данните на проучване на консултантските компании - американската Merrill Lynch Global Wealth Management и френската Capgemini, цитирани от информационните агенции.

Цифрите са въз основа на оценка на богатството на бизнесмените в долари, без да се взема предвид стойността на недвижимите им имущество и луксозните вещи, които притежават, уточнява ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Милионерите през 2009 година са се увеличили със 17 процента в сравнение с 2008 година. Най-значителен растеж на броя на милионерите е отбелязан в Индия - 50 процента и Китай - 31 на сто.

В Азиатско-тихоокеанския регион живеят три милиона милионери, колкото и в Европа, като за първи път състоянието им надвишава богатството на европейските им събратя. Авоарите им са се увеличили с 30,9 процента до 9,7 трилиона долара през 2009 година, докато най-богатите европейци притежават 9,5 трилиона долара за миналата година.

Покачването на стойността на активите е било по-бързо в Азия, отколкото в Европа, заради силния икономически растеж и доброто състояние на борсовите пазари.

Повече от половината милионери живеят в три страни - в САЩ има 2 866 000 милионери, в Япония - 1 650 000, а в Германия - 860 000.