85% от българите са планирали разходи за коледни и новогодишни подаръци. 19% от интервюираните в средата на декември заявяват, че могат да отделят до 20 лв., за да зарадват най-близките си. 30% са планирали да похарчат суми между 20 и 50 лв., 25% - между 50 и 100 лв., 7% - между 100 и 200 лв., и 4% - над 200 лв. 15% от българите посочват, че не могат да заделят и лев за подаръци, показва проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение.

Младите българи, висшистите, представителите на интелигенцията и на частния бизнес, богатите и столичаните, са приготвили по-крупните суми за подаръци. Най-възрастните, безработните, ромите и хората, живеещи с големи лишения, ще заделят символични суми или изобщо няма да могат да си позволят подаръци. 91% посочват, че са предвидили пари, които да похарчат за празниците. Сред тях, 15% възнамеряват да похарчат до 20 лв., 28% - между 20 и 50 лв., 31% - между 50 и 100 лв., 13% - между 100 и 200 лв. и само 4% - над 200 лв. 9% не разполагат с финансови възможности, така че да посрещнат Рождество и първия ден на 2011-а по-различно от делника.

39% от интервюираните (толкова, колкото и миналата година) смятат да отделят пари за благотворителност, като подпомогнат финансово най-нуждаещите се - с предметни дарения, с есемеси или по друг начин. 44% (43% миналата година) не възнамеряват да се включат в благотворителност. Младите, образованите, заетите с бизнес и заможните по-често от останалите изказват съпричастност към каузите на благотворителността.

Мнозинството от българите – 80%, ще посрещнат Новата година в домашна обстановка – вкъщи или на гости у роднини и приятели. Това важи най-вече за по-възрастните и за пенсионерите, както и за жителите на селата и за най-бедните. 5% ще се веселят в ресторант или в клуб, като това е изборът главно на най-младите – до 29 години, на висшистите, на занимаващите се с частен бизнес и на богатите. 2% са си набелязали за купон някое интересно място в страната. Съвсем разбираемо, това е изборът предимно на най-мобилната прослойка – най-младите и особено на учениците от горния курс и на студентите. Малко над 1% от интервюираните предпочитат да се приберат за празника в родното си място.

Навръх Нова година естествено има и хора, които ще работят. Професиите на тези хора, предполагат ангажираност и по празниците - това са хотелиери, ресторантьори, сервитьори и бармани, които ще се грижат за празнуващите, дежурни в празничната нощ, а също и заетите в редица производства и услуги с непрекъснат режим. Нова година ще посрещнат на ски курорт, на площада в града или в чужбина под 2% от интервюираните.