С 30-50% ще падне себестойността на услугите на администрацията, ако се предоставят по електронен път. Това трябва да доведе и до намаляване на таксите за гражданите и бизнеса, защото те по закон могат само да покриват стойността на услугата. 

Това обясни новоназначеният шеф на Държавна агенция “Електронно управление” Росен Желязков при представянето на концепцията си за агенцията и създаването на електронно правителство в България. 

В момента администрацията оказва 2312 услуги на гражданите и бизнеса. Част от тях ще отпаднат, но и не всички ще бъдат електронизирани. Електронни ще станат тези услуги, при които има ползване по повече от 500 пъти в годината, обясни Желязков. Той даде пример с услуга, която била електронизирана с 3 млн. лева, а в същото време е ползвана само един път за период от 10 години. 

63% от таксите, които събира администрацията, са за издаване на удостоверения и за тях се губят по 50 млн. човекочаса на година, показват данните от концепцията на Желязков. 

Електронизирането на най-често ползваните услуги може да пести по 400 млн. лева на гражданите и бизнеса, сочат изчисленията на новата агенция. Над 600 млн. лв. пък ще бъдат спестени на държавата. 

Администрацията ще свали разходите си с 200 млн. лв., 150 млн. ще се спестяват от хартия и консумативи. Държавната агенция ще създаде специален интерфейс, през който гражданите да могат да подават оплаквания срещу чиновници, които са им искали една и съща информация повече от веднъж, съобщи още Желязков. Тези чиновници ще бъдат наказвани. 

“Помислете си само в рамките на една година колко много пъти си вадите личната карта и преписвате във формуляри номер, дата на издаване, валидност и пр. Това е информация, която държавата вече има”, обясни той. 

Към агенцията ще бъде създадено Държавно предприятие “Единен системен оператор”, което ще обслужва информационните системи на държавата. То ще трябва да осигури 24-часово функциониране на електронните услуги и да изгради държавен информационен облак, което допълнително ще спестява средства на администрацията. 

140-150 млн. евро ще бъдат инвестирани за изграждане на електронното правителство, обяви Желязков. Голяма част от тези пари ще е за проекти като електронната идентификация и модернизиране на първичните регистри, без които е-услугите няма да функционират.