Средно по 44 евро на ден харчат българските туристи в Германия. Това съобщи Тияна Джуричич, ПР мениджър на Туристическия борд на Германия за Югоизточна Европа. И поясни, че тези пари са извън харчовете за пътуване и хотел. По думите й тази сума е по-голяма от това, което дават посетителите от други страни. Според нея Федералната република предлага много добро съотношение между цена и качество.

Данните на борда показват, че основния дял или 67% от българките, които посещават Германия са между 35 и 54 години. Близо една трета от нашенците са на възраст от 15 до 34 години, а едва 6 на сто българите на 55 г., които посещават Федералната републиката. Освен това статистиката сочи още, че 51% отиват с цел бизнес, а пътуващите с цел ваканция са 31 на сто, останалите 18% отиват по други причини, например посещения при близки и роднини.

Традиционно туристите остават 4 и повече нощувки в Германия, сочи още статистиката. Информацията на борда показва и, че 60 на сто от посетителите идват в страната с туроператор, а 71% си резервират предварително ваканцията.

В последната година има две нови тенденции. Едната е намаляване на туристите над 55 години за сметка на гостите във възрастовата група от 15 до 34 години, обясни още Джуричич. Другата е нарастването на броя на посетителите, както и пътуванията със самолет.

Данните сочат, че за първите 8 месеца на годината нарастването на броя българи, които са посетили станата е с 2%, а през миналата година нашенците, които са пътували до Германия са над 400 хил., уточни още експертът и прогнозира, че до края на година ръстът на българските туристи ще достигне 3%, прогнозира Джуричич.

Бавария и баварските замъци, както и Мюнхен са най-често посещавани от българските туристи, заяви още Тияна Джуричи. По думите й друга интересна дестинация, която често се предпочита са градовете, защото предлагат култура, нощен живот, както и хубавата природа в близката провинция и всичко това е на сравнително ниска цена. Цифрите от статистиката сочат, че 24,6% от всички нощувки на нашенците във Федералната република се реализират в Бавария. На второ място е Баден - Вюртемберг, където нощувките са 13,4 на сто от всички. Следващите два най-предпочитани града са Северен Рейн Вестфалия и Хесен, където се осъществяват по около 12% от отсяданията.

Експертът посочи още, че има статистика, която показва, че има в последно времe има и българи идващи за пазар.

И заяви категорично, че това не се е случвало преди години. А едно интересно предложение за почитатели на пътуването с кола е идва от големите автомобилни заводи в страната. Те предлагат да се наеме кола от съответната марка, с която да се обиколят музеите, офертата обаче е малко скъпичка.

Сайт ни упътва към немските забележителности

За улеснение на туристите на официалния сайт на Туристическия борд на Германия за Югоизточна Европа има специално приложение, което насочва към природни забележителности в даден район. Освен това може да предложи различни развлечения на вън според критерии, които е задал потребителя.

То е специално разработено, заради акцента в туристическия сектор, който тази година е „Ваканции в сърцето на природата – германски национални паркове и природни резервати“, като е достъпно само на английски и немски.

На българки обаче може да се намери приложението, което заработи миналата година и може да помогне в организацията на посещението в Германия. Там може да се въведат различни критерии, като колко пари искаш да похарчиш, дали искащ да отидеш на крайбрежието, след което на потребителя се предлагат различни възможности за почивка. Платформата е подходяща за индивидуални пътувания, но не и за групови.

Вижте още: 

Германия вдигна минималната заплата с 4%

Германия дава по 4 хил. евро заплата на български специалисти