Седем лева на човек е най-ниската цена, до която може да падне нощувката в частна квартира по морето това лято.

Същата беше минималната тарифа и през миналото лято и според откровенията на хора, които дават частни квартири под наем, е границата, под която не може да се пада. В случая става въпрос предимно за Южното Черноморие, тъй като на север цените са малко по-високи.

Но навсякъде минималната цена означава, че квартирата е далеч от плажа, става въпрос за относително кратък престой - 3-4 дни, и няма абсолютно никакви екстри като климатик, закуска, интернет и т.н.

Посрещане

Офертите в интернет за настаняване в квартири край морето през лятото са на път да ликвидират доходния допреди години бизнес на бабите хазяйки във Варна.

В средата на юни на жп гарата клиенти чакат само 5-6 възрастни жени. Крият ръчно написаните табелки “Евтина квартира” в чантите си при всяко подозрение, че могат да бъдат заснети или когато минава полицай.

Дискретността им има обяснение - не са от онези 11 377 варненци, декларирали в Националната агенция за приходите доходи от наеми за м.г. и платили данъци за това.
Лошата слава, че примамват наивници с фалшиви оферти за легло за 8-10 лв., а после им смъкват още толкова на вечер за ток и баня, ги преследва. “Предлагам честно, не лъжа, ама не се навиват хората. Какво ли не се изписа и изговори. Пък и интернета ни вреди много, всеки там бърка първо. Аз обаче нямам компютър и къде да се рекламирам?”, пита една от хазяйките. Не дава да я снимаме, не си казва и името, макар че твърди, че няма проблем с данъчните. Предлага две стаи с по две легла до кооперативния пазар. През зимата ги ползвали ученички от селата. Иска по 15 лв. на стая на вечер без добавки. Не носи снимки, но гарантира, че прозорците са с нова дограма и шум вътре не се чува. Нямало обаче климатик. А тази екстра вече е задължителна при избора на място дори за евтин отдих, тъй като летата във Варна са душни и влажни.

Нощувка в квартира с климатик по интернет може да се ангажира за пиковия сезон срещу 14-15 лв. Някои стопани предлагат и екстри - за повече от 5 нощувки това е безплатен транспорт до плажа с климатизиран автомобил.

Боксониери в центъра или в близката до плажа “Гръцка махала” се намират за 40-60 лв. на денонощие, като по правило в тях има и интернет. Семейни хотелчета, в каквито са превърнати немалко вили край Варна, оферират 25 - 35 лв. на легло, а цяла къща за 6 - 7 души може да се наеме за 130 - 150 лв. на денонощие.

Много хазяи търсят наематели за лятото и чрез агенциите за недвижими имоти. Срещу това удобство за тях дават на агенцията по 50 процента от първия договорен наем.
По правило сезонните оферти са по-скъпи - ако даден имот целогодишно се отдава за 300 лв. на месец, само за лятото стопаните му искат по 500 лв., коментират брокери. Според тях няма промяна в цените спрямо миналата година.

Лек спад с около 1 - 2 лева на вечер обаче бележат офертите в малките курортни селища на юг от Варна, където летуването тази година ще е най-евтино. Рекордът държи Шкорпиловци. Къщи и семейни хотелчета предлагат 10 лв. на нощувка, а легло в бунгало се намира и за 5 лв., ако е на 500 метра от огромната плажна ивица.
От 8 до 10 лв. струва нощ в бунгало в Бяла. Там стаите за двама в семейните хотели до морето излизат 24 - 26 лв. В повечето обекти настаняват безплатно дете до 12 години, в други - ако е под 3 годинки. И в Камчия оферират 10 - 15 лв. за нощувка в бунгала. Клиентите обаче още са малко, повече ще има в края на юни.

В най-лъскавите апарткомплекси в Бяла в пиковите юли и август цените са заковани от 50 до 85 лв. за апартамент на нощ.

На север - без промяна

И на север все още сезонът е далеч от разгара си. Местните хора там твърдят, че запазват цените същите като миналото лято.

В близкото до Албена село Кранево хазяите искат по 15 лв. на легло в къща за гости, а в по-луксозните малки хотелчета таксата е 25 лв., но със закуска. Селото започва да се пълни основно през юли, чакат се главно българи и руснаци, но ще има и поляци и чехи.
От туристи се препитават и жителите на каварненското село Камен бряг, където в момента се стягат за Джулая. За легло в стая с общ санитарен възел искат 12 лв. С 5 лв. повече излиза нощувката в стая с тоалетна и баня, като навсякъде хазяйките са готови да приготвят и закуска срещу някой лев отгоре.

В Крапец и Дуранкулак ваканцията без много претенции излиза 13 - 15 лв. на нощ, а в луксозна къща с телевизор, климатик и баня с вана - 30 лв. на легло.
За романтиците къмпинг в Шабла е извадил примамлива оферта - 12 лв. за легло в бунгало с баня и тоалет плюс екстри като в големите комплекси - безплатен чадър, шезлонг и надуваем дюшек на плажа.

Южното Черноморие по-скромно

От скромните 7 лв. до 15 - 20 лв. на човек вървят квартирите в по-малките морски курорти в Бургаско. Отстъпки в зависимост от престоя по принцип няма. Зависи обаче за какво ще се спазарите с хазяйката. Най-много да смъкне, ако сте за цял сезон, но такива летовници са вече рядкост, обясняват запознати с бизнеса.

В малките курортни градчета цените се движат също в диапазона 7 - 10 лв. за човек на вечер. Китен, Черноморец, Ахтопол са изпълнени с оферти за преспиване в “къща Иванови” или “вила Стоянови”, както са си кръстили къщите местните. Ако звъннете някъде да резервирате места, но се окаже пълно, веднага ви насочват към съседите.

Ако къщата е по-луксозна или просто по-ново строителство, цената достига до 20-24 лв. за стая с две легла. За сметка на това се предлагат доста екстри - барбекю, неограничен интернет достъп, градина със затревена площ, места за сядане, пейка-люлка, детски кът с пясъчник, пързалка.


Топ офертата край Черноморец е да наемеш цял апартамент. Той е достатъчен за 4-ма и струва по 60 лв. за вечер, или по 15 лв. на човек. Обстановката е луксозна - мека мебел, големи тераси с прекрасна панорама към морето и остров Свети Йоан. Паркинг, барбекю и градина също не липсват. Но и в Черноморец обикновените къщи се дават под наем за краткросрочен престой срещу 7-8 лева за нощувка на човек.

Немалко частни квартири сменят цените през лятото в зависимост от това дали е “висок” или “нисък” сезон. В Поморие например до 30 юни и след 25 август цените на нощувката в частна квартира са 10 лева, а през останалата част от лятото - 12 лева. Става въпрос за нощувка на човек в стаи с по 2-3 легла, като на две стаи се пада една баня и тоалетна, но има и хладилник, както и посуда.

В Бургас гледат близо ли е плажът

Принципът за определяне цената на нощувката в Бургас е в зависимост от това колко е отдалечена квартирата от морето. В кварталите на метри от Морската градина и плажа е около 12 лв. на човек, а в отдалечени райони, до които се пътува с градски транспорт, може да падне до 7 лева.

“Не е като преди години, чедо, сега и ние сме по-изгладнели, и хората са по-бедни. Не стоят повече от 3-4 дни, гледат да е максимално евтино всичко”, оплаква се Маргарита Стоянова, която дава под наем 2 от стаите в апартамента си.

Жилището се намира в квартал “Лазур”, на метри от морето и затова цената е 12 лв. на вечер за човек. На въпроса колко изкарва от наематели за едно лято, отговорът е гробно мълчание. Не обелва нито дума.

Ако квартирата е по-отдалечена от плажа, може да се намери и за десетина лева. Късметлиите пък се хвалят с оферти за по 7 - 8 лв.

Най-евтини са предложенията в отдалечените от центъра квартали “Изгрев” и “Славейков”. За да привлекат клиентела, хазяите предлагат и екстри като телевизор, кухня, кабелна телевизия, отопление, хладилник, интернет, пералня, ютия, кафе машина.