92 на сто от абонатите на „Топлофикация – София” ще платят сметки за парно за април до 100 лв. Това съобщи в интервю за „Монитор” изпълнителният директор на столичното дружество Стоян Цветанов.

Цветанов припомни, че през април парното работи в продължение на 17-18 дни, след което отоплителният сезон приключи.През март от столичната топлофикация отчетоха с 15% по-ниски сметки в сравнение с февруари. Тогава 85 на сто от абонатите бяха „зарадвани” с фактури на стойност до 150 лв.

Кой колко точно е платил за парното

ще стане ясно обаче чак в края на септември. Тогава ще са готови окончателните фактури от „Топлофикация – София”. За целта в момента фирмите за топлинно счетоводство засичат топломерите на радиаторите в домовете на своите клиенти. Процедурата от засичането на показанията на окончателната фактура обаче отнема много време, тъй като след изготвянето на първата сметка абонатите имат право да я обжалват.

Половин месец след като отчетниците минат, топлофицираните българи ще получат от тях изравнителни сметки. Те могат да бъдат обжалвани в рамките на 30 дни. Обикновено в този период се жалват хората с много високи суми за доплащане. Това води до преизчисляване на сметките на всички, вързани на една абонатна станция. Следва изготвяне наново на изравнителните сметки. Този път обаче те не се изпращат на абонатите, а директно на топлофикациите. Те са тези, които ще изготвят изравнителните фактури и ще ги изпратят на клиентите. След получаването им тече 3-месечен срок за жалби по фактурите.

Неотдавна от „Топлофикация – София” съобщиха, че

70% от подадените от абонатите жалби

са свързани точно с дяловото разпределение. Хората основно недоволстват от изравнителната си сметка, от определените им от топлинните счетоводители прогнозни дялове и от процента на сградната инсталация. Останалите 30% от подадените жалби са свързани с нормативната уредба и по-конкретно със заплащането на топлинна енергия за общите части.

Шефът на „Топлофикация – София” Стоян Цветанов съобщи още, че в заявлението си за цените, което вече е внесло в енергийния регулатор, дружеството не е поискало увеличение на тарифите от 1 юли. Цветанов направи уговорка, че сметките са правени при сегашните цени на газа. В случай че те се променят, ДКЕВР е тази, която ще реши дали ще промени и цените на топлинната енергия, обясни Цветанов.

През миналата седмица „Булгаргаз” обяви прогнозата си за цените на синьото гориво от 1 юли. Според нея предвид международните цени на петрола газът трябва да поскъпне с малко над 7%.

Както стана ясно през месеца, през следващите три години „Топлофикация – София” планира поскъпване на парното с 4,83%. Тези сметки обаче са, без да се отчитат тарифите на синьото гориво.