Асоциацията „Активни потребители“ проверява цените на банковите преводи у нас. Това съобщи за „Монитор“ председателят й Богомил Николов. По думите му до към средата на март се очаква асоциацията да излезе с подробно изследване за таксите.

По думите му асоциацията е проучила 20 банкови институции в страната и се оказва, че две трети от трезорите събират такси, ако получаваме големи суми - например 1000 евро.

50% от банките пък искат да им платим между 5-10 евро, ако са ни изпратили превод от стотина евро. Според Николов това е причината хората да търсят други варианти за пращане на пари като колети, писма, чрез автобусните превозвачи или популярните в момента финтех компании.

Председателят на потребителската организация смята, че валутните преводи у нас са по-скъпи спрямо останалите страни в ЕС и по-конкретно в Еврозоната. Така въпреки, че сме част от Eдинна европейска платежна зона (Single Euro Payment Area) - SEPA, то плащаме повече при получаване на пари от чужбина.

SEPA има за цел да насърчи интеграцията на европейския пазар чрез улесняване на трансграничните електронни разплащания в евро между страните, участващи в SEPA, като ги направи евтини и сигурни, подобно на съществуващите местни разплащания.

Николов даде за пример, че най-много от тези такси си патят сънародниците ни, които имат близки и роднини в чужбина и получават всеки месец пари по банка.

В същото време банките в държавите в еврозоната и някои от ЕС се възползват от новите функционалности и свалят чувствително таксите, а някъде са нула по тази услуга.