1,075 милиарда лева е ресурсът, който гарантира депозитите до 100 000 лева на физически лица и фирмите в търговските банки у нас.

Сумата се управлява от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) и е предназначена за изплащане на сумите по влоговете на граждани и фирми в случай на банков фалит. Средствата се генерират от годишните премийни вноски на 26-те трезора, членове на ФГВБ.

Освен депозитите гарантирани са и парите във всички разплащателни сметки, независимо дали са фирмени или лични. Защитени са всички депозити, независимо от валутата. Изплащането на депозита в случай на фалит на банката обаче ще бъде в левовата им равностойност по централния курса на БНБ за деня, определен за първоначален ден на изплащането. Парите, които се съхраняват в банкови сейфове, не се гарантират от ФГВБ.

Гарантирани са до 100 000 лв. във всяка банка на едно лице. Тази сума включва главницата и натрупаните до момента на отнемане на лиценза лихви. Местните клонове на чуждестранни банки от ЕС не се включват, тъй като са защитени от системата за гарантиране на влоговете в страната по седалището им.

В случай на фалит изплащането на влоговете започва най-късно 45 дни от отнемане на лиценза на банката, давностният срок е пет години. Защитата не важи за влогове с привилегировани лихвени условия. Изключени са и влоговете на банките и финансовите институции, застрахователите, пенсионните и осигурителните фондове (без фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване), инвестиционните посредници и дружества, гаранционните фондове, включително ФГВБ, държавата и държавните институции и общините. Влоговете, свързани с пране на пари, също са изключени от гаранцията.