Билетите за влак ще поскъпнат с 8% от 1 март. Това прогнозира транспортният министър Данаил Папазов вчера. Увеличението ще обхване търговските линии, а цените на тези, които се субсидират, остават същите.

Това означава, че след близо месец и половина повече пари ще даваме за пътуване с бърз влак до морските градове Варна и Бургас, както и по линията София – Русе. 

От БДЖ очакват, че и приходите на компанията ще нараснат равностойно на увеличението. 

„Но ръстът не е толкова осезаем, независимо че процентът е 8”, смята Християн Кръстев, изпълнителен директор на БДЖ. 

И допълни, че дори и с увеличението цената пак ще е по-ниска спрямо автобусните превозвачи. 

Предвижда се от 1 февруари да започне подготовката за вдигане на стойността на билетите, защото е нужно технологично време, за да се настроят системите. По думите на Папазов за последните 4 години цените не са променяни въпреки инфлацията. 

Транспортният министър обясни, че броят на пътниците през 2013 г. е с около 3% по-голям от 2012 г. От БДЖ очакват тази година ръстът да е с около 10-15 процента спрямо миналата, когато превозените пътници са били над 7 млн. души. 

Кръстев съобщи, че има сериозно търсене на системата за онлайн издаване на билети. Само в рамките на един месец са използвани над 600, а влизанията в системата са над 5000. Прогнозите на железницата са интересът към електронните билети да продължи да нараства. 

Основно това може да стане към края на лятото когато се очаква да бъде надградена и да може да се издават онлайн билети за цялата мрежа

Предимството е, че чрез нея може да се купи билет и 20 дни преди пътуването, докато на каса предварителната продажба е 5 дни. 

„В момента интерес към ранното запазване има около празниците и преди почивните дни”, коментира още шефът на компанията. 

Планира се системата да бъде свързана с НАП и към електронен вариант да преминат деловодството и счетоводството.