Отделеният бюджет за покупка на подаръци за Коледа и Нова година трябва да се спазва, за да не влезем в непредвидени разходи след празниците. Това посъветва в интервю за TV7 Росица Вартоник, финансов консултант.

"Направата на бюджет и спазването му по празниците е най-важно, защото еуфорията около Коледа много често ни изкарва извън предварително направения бюджет и харчим повече", добави Вартоник. Тя  припомни и, че по-лесно се разделяме с парите си, когато не плащаме в кеш, а с карта.

"Ако не сме убедени в уменията си да сме финансово дисциплинирани е добре в края на деня да видим колко сме изхарчили. Ако не си направим сметката добре можем да влезем в непредвидени разходи - например да сме изхарчили част от овърдрафт заем по дебитна карта", коментира още Росица Вартоник.

По думите й кредитните карти, които са с гратисен период са добро решение.

"Не е добре да теглим пари от банкомат в кредитната карта, защото тогава гратисният период не съществува. Разходите по Коледа трябва да се съобразят и с бъдещите харчове, които имаме. Добре е да имаме план по пера какво можем да си позволим", добави Росица Вартоник.