Броят на нововъзложените случаи към българските колекторски агенции е паднал тройно, показват данните на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ). Докато през първото полугодие на 2017 г. стойността на възложените случаи е била 1.94 млн. лв., сега тя е само 636 хил. лв. Числата са базирани на изследване на независимия институт за маркетингови изследвания "Ипсос България".

„Тази осезаема промяна в обемите на възложените за събиране дългове е резултат от твърдата политика на ЕС за стабилизиране на портфейлите на банките чрез изчистване на старите дългове и на процеса на консолидация в банковата система, който активно върви у нас през последната година. И в двата случая банките пристъпват към продажба на задълженията, а не към тяхното възлагане”, коментира председателя на АКАБГ Райна Миткова.

„Данните са показателни за стабилизирането на системата и на практика представляват добра новина, както за икономиката на страната като цяло, така и за самите задължени лица”, добави Миткова.

Председателят на АКАБГ посочи също, че през първите шест месеца на годината обемът нововъзложен дълг за събиране от колекторските агенции е намалял с около 50% - от 1.42 млрд. лв. през първото полугодие на 2017 г. на 744 млн. лв. през същия период на тази година.

Промяна се вижда и в това за какво задлъжняват българите. Основната причина си остават дълговете към банките, но се вижда голям спад в дълговете заради неплатени комунални услуги – от 22% през първите шест месеца на миналата година на 1% през същия период на 2018 г. Дълговете по  лизинги са паднали от 4% на 2%, а тези по небанкови продукти – от 20% на 10%. Нараснали са задълженията на българите за телекомуникационни продукти (от 6% на 15%) и за застрахователни продукти (от 0% на 10%).

На пазара на междуфирмени задължения данните показват  понижение  на обема на нововъзложените вземания, спрямо същия период на 2017 г. За изминалите шест месеца междуфирмената задлъжнялост е в размер на 50 млн. лева, докато  за  същия период на 2017 г. е близо 57 млн. лева. Въпреки оптимистичните данни, задлъжнялостта в бизнеса остава висока.

Според Милена Виденова, управител на Coface България и член на Управителния съвет на АКАБГ, най-проблемните сектори остават търговията на едро и дребно, строителството, сделките с недвижими имоти, сухопътния транспорт. 

„Основните причини за финансовите затруднения на фирмите остават секторната цикличност, лошото управление на ликвидността, неизползване на превантивни мерки и инструменти и намалените възможности за финансиране. Нов аспект за финансови затруднения на фирмите е липсата на квалифициран персонал и ниската производителност.“, коментира тя.

Като стабилно платежоспособни се определят секторите на информационните технологии, сигурността, производството на мебели, структурите в сферата на здравеопазването и фармацията. 

„Впечатление прави мебелният бранш, който показва положителни резултати, заради по-добрата експортна организация, по-високото търсене от страна на клиентите и по-ниската безработица в сектора“, обясни Виденова.