България е сред държавите членки на ЕС, където месото излиза най-евтино на потребителите.

Проучването на Евростат не сравнява номиналната стойност на цените, а ги приравнява към покупателната способност на населението. Т.е. сравнението взима предвид ниските доходи на домакинствата и въпреки това месото в България е второто най-евтино в Европейския съюз и няколко други европейски държави.

От изследването на Евростат, наречено в унисон с летния сезон "Да си направим барбекю", се вижда, че месото в България е с 44% по-достъпно спрямо средния гражданин на ЕС. Преди нас е само Полша, където цената е с 47% под средната, а на трето място е Румъния (41.1% под средното ниво).

Държавите-членки, където този продукт е най-скъп са Дания (+40% от средното ниво), Австрия (+37%), Швеция (+34.5) и Франция с +31.3%.

Във всички непосредствени съседи на България, независимо дали са членки на ЕС или не, цените са били под средното - но с някои значителни различия. Сред съседите на страната ни цените на месото са най-високи в Гърция, само с 10.4% под средното за ЕС.

Като се имат предвид всички страни в Европа, а не само държавите-членки на ЕС, най-високите цени на месото са в Швейцария със 157% над средното за ЕС, а най-ниските остават в Полша, които са дори по-ниски от цените на месото в Албания или Македония. В Турция цените на месото са с 22.4% под средното за ЕС, в Сърбия с 39.1% под средното.

Предишно проучване, проведено от Caterwings, потвърждава, че в Швейцария се продава най-скъпото месо в света. Там за 1 килограм говеждо месо трябва да се платят 49.68 щатски долара или почти 150% повече от средната стойност за света.

От друга страна, един неквалифициран работник в Швейцария трябва да работи само 3.1 часа, за да може да купи килограм месо, докато един от Индонезия ще трябва да работи 23.6 часа, за да направи същата покупка, въпреки че килограм говеждо месо в тази страна струва само 9.01 щатски долара.