Българинът спестява в недвижими имоти, депозити и образование. Това показва изследване, представено от икономическия институт на БАН. По-малко от 10 на сто от хората притежават акции или ценни книжа, предаде Дарик.

Половината българи не биха инвестирали в акции на Българската фондова борса или ценни книжа при никакви обстоятелства, показва изследването, което е проведено сред 2000 души през май и юни миналата година.

90 процента от хората, които някога са притежавали подобни инвестиционни инструменти, са ги придобили от масовата приватизация, но повечето от тях не знаят какво се е случило в последствие. Според ръководителя на института Митко Димитров причина за това е, че повечето българи, които са придобили бонове, са ги предали за управление на фондове, но не са получили дивиденти.

Според икономистите българите имат проблем с информираността по отношение на ценните книжа, което води до страх да инвестират на фондовата борса. Над 85% от хората никога не са притежавали акции от български дружества. Изследването отчита, че хората не се доверяват на публичната информация, на брокери и анализи, като относително най-голямо доверие гласуват на опита на близки и познати,  предаде БТА.

За българите са характерни нискорисковите инвестиции, отчитат икономистите на БАН. Най-предпочитан вариант за тях остават недвижимите имоти, следвани от спестяванията в банка, образованието и професионалното обучение на децата, както и осигуровки и застраховки, показват данните от допитването.

В момента повече от 58 на сто от хората биха инвестирали в недвижимост, 32 процента - в банков влог, а други 20 процента - в образование. Това означава, че хората предпочитат нискорискови инвестиции и такива, които са насочени към бъдещето. Все повече ще се развиват и инвестициите в пенсионни фондове, смята Димитров.

По думите му нарастването на спестяванията на българите по време на кризата, както и доброто поведение на бизнеса, са основните фактори, помогнали за излизането от нея.