Цената на парното замръзва до Нова година, след като ДКЕВР отказа вчера на „Булгаргаз” увеличение от 1,69% на цената на природния газ от 1 октомври.

„При по-продължителна от 20-30 дни газова криза ще започне ограничаване на работата на индустриалните предприятия. „Ако спрат или дори намалеят доставките на газ от Русия, положението в България ще стане тежко. При всички положения ще има последствия за бизнеса. Домакинствата, които използват газ за отопление, са едва около 3%”, съобщи междувременно министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов при откриването на конференцията "Природен газ - инфраструктура, пазари и услуги", организирана от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

Според него при по-продължителна от 20-30 дни газова криза ще започне ограничаване на работата на индустриалните предприятия. Ако спрат или дори намалеят доставките на газ от Русия,

положението в България ще стане тежко

прогнозира Щонов. „При всички положения ще има последствия за бизнеса. Домакинствата, които използват газ за отопление, са едва около 3% и те са защитени потребители”, каза той.

По думите му резервните варианти са добив на газ от хранилището в Чирен, преминаване на работа на топлофикациите на мазут и доставки от Гърция чрез реверсивната връзка при Кулата, за което вече има

споразумение с южните ни съседи за от 1 до 3 млн.

кубика дневно. Газът от там ще е по-скъп, но не се знае с колко. Местният добив на страната е около 5% от потреблението ни.

На въпрос за възможностите при криза за реверсивни доставки на синьо гориво и от Турция Щонов предположи, че тогава Анкара ще трябва да съгласува транзита или реекспорта с „Газпром” и този вариант е и политически, и търговски по-труден.

Газохранилището Чирен може да дава максимум по около 4 млн. куб. м на ден, а

през зимата потреблението е 10-11 млн. куб. м 

добави Щонов. 

„В момента се обмисля как при нужда топлоцентралите да преминат на течно гориво. В условия на криза страната ни ще се надява да получи изключение от правилата на ЕС, за да може топлофикациите да ползват по-замърсяващото гориво мазут”, посочи министърът.

Междувременно стана ясно, че ДКЕВР ще запази сегашната цена на природния газ.