Дизелът поскъпна с 2 стотинки, или с почти 1%, за периода между 12 и 19 януари, а цената на най-масовия бензин А95 се повиши с 1 стотинка, или с 0,50%, показа проверка на „Труд“ в сайта за горива Fuelo.

Към момента нафтата на големите бензиностанции се търгува по 2,13 лв. за литър, а бензин А95 струва 2,12 лв. на повечето места за зареждане. Пропан-бутанът отбеляза поскъпване от 2 стотинки за седмица, като цената му стигна 1,02 лв. на големите бензиностанции в страната. В началото на януари нафтата отново отбеляза поскъпване с 6 стотинки за месец, а пропан-бутанът добави 3 стотинки към стойността си за същия период.

От началото на годината дизелът е поскъпнал с 3 стотинки (+1,47%), а цената на най-масовия бензин А95 се е повишила с 2 стотинки (+0,98%).

Световното производство на петрол спада за първи път от месеци

Международната агенция по енергетика в четвъртък съобщи, че световното петролно производство спада за първи път от месеци, тъй като Саудитска Арабия и други страни производителки спазват поетия ангажимент да намалят добива, за да се повишат цените на черното злато. В края на миналата година ОПЕК споразумя понижение на производството с 1,2 млн. барела на ден за първите шест месеца от 2017 г.

В месечния си доклад агенцията уточни, че търсенето на петрол в момента се повишава и пазарът на черното злато ще се стабилизира. В своя последен месечен доклад ОПЕК повиши леко прогнозата си за растежа на търсенето на петрол през 2017 г. до 1,16 млн. барела на ден от предишна си оценка за 1,15 млн. барела.

В четвъртък към 13,50 ч сортът „Брент“ се търгуваше за 54,47 долара за барел, или с 1,02% повишение в цената, а американският лек суров петрол струваше 51,56 долара за барел, като това е увеличение с 0,94%.

Вижте още: 

Запечатаха две бензиностанции заради лошо гориво 

В София шофьорите плащат най-скъпо гориво 

Държавата удари измамите с гориво