Нощният ток да поскъпне почти двойно, предлагат от дистрибутора на електроенергия за Североизточна България Е.ОН.

Така вместо 0,2 стотинки на киловатчас, той ще струва 0,4 ст., показват разчетите на дружеството. За сравнение увеличението при дневната тарифа е едва 3,8%. Изчисленията са направени без ДДС.

От компанията са сметнали, че средното искано увеличение за бита и бизнеса е 9,1%.

Германското дружество Е.ОН от два месеца се опитва да продаде предприятията си в България на чешката “Енерго-про”, но сделката още не е приключена.

По-голямо увеличение на нощния ток, отколкото на дневния, предлагат и от ЕВН, която доставя електричество в Югоизточна България и Пловдив. Според изчисленията на компанията нощната тарифа трябва да поскъпне с 4,2%, а дневната с 3,5%. Средното увеличение е 3,6%.

Доставчикът на ток в София и Северозападна България ЧЕЗ предлага електроенергията да поскъпне средно със 7%.

До края на февруари доставчиците на ток са длъжни да представят прогнозите си за цените на електроенергията, които да влязат в сила от юли. В разчетите обаче не се включват повишаването на цените от производителите и стойността за пренос на еленергия.

През т.г. се очаква и поскъпване на добавките, които се включват в крайната цена - за зелена енергия (от вятър, слънце, вода и биомаса) и за комбинирано производство (от централи, които едновременно произвеждат електрическа и топлинна енергия).

Така, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) приеме предложенията на ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН, скокът в крайните потребителски цени на тока ще бъде много по-голям.

Шефът на енергийния регулатор Ангел Семерджиев очаква електроенергията за бита да поскъпне с до 10%, но не се знае каква част от увеличението ще бъде за доставчиците. В цената той включва всички увеличения по веригата, като дори предлага нова добавка - за дългосрочните договори с централи.

През м.г. регулаторът разреши увеличение на цените на доставчиците средно с 1,5%. Според Е.ОН задържането на цените е причина за по-големите увеличения в момента.