Почивка на ол инклузив срещу 60-80 лв. на нощувка е хитът на сезона, съобщи вчера зам.-шефът на асоциацията на туроператорите и туристическите агенти Байко Байков. Българинът търсел такива пакети не само за почивка на нашето море, но и в чужбина.

"Туристите не определят дали тази година ще почиват в страната, или в чужбина, а търсят добро качество срещу добра цена", обобщи Байков.

Има български хотели, които вече са разпродадени за юни, юли и август, съобщи пък зам.-министърът на туризма Иво Маринов. Според него тази година туризмът ни щял да има поне 5% ръст. Според анализите на турагентите обаче оборотите ще паднат с 5-10% спрямо миналата година.

Над 50% спад на пътувалите българи в чужбина и с 30,1 на сто на екскурзиантите у нас през първото тримесечие отчете пък вчера НСИ. Най-често ходим на гости при близки. За пътуване у нас харчим средно по 123 лв., а в чужбина - по 702 лв.

Схема за насърчаване на хора в неравностойно положение, пенсионери и бедни семейства да почиват в страната и ЕС ще мисли държавата, съобщи още Маринов. Преди това обаче трябвало да има общи правила от Брюксел, за да не бъде третирана схемата като забранена държавна помощ.

600 хил. евро са загубите на българските туроператори от 10-те дни затворено небе над Европа заради изригването на Еяфялайокул през април. Общите щети на туристическия бизнес в ЕС пък били за 800 млн. евро.