Нова методика за определяне на такса смет ще я повиши за домакинствата и ще я намали за бизнеса. Промяната вероятно ще бъде направена догодина, стана ясно по време на дискусия по темата при омбудсмана Константин Пенчев.

Планира се таксата да се базира на количество отпадък. Все още обаче няма яснота какви параметри ще бъдат заложени в законa и какво ще остане в ръцете на общините.

Промяната на методиката ще вдигне таксата за домакинствата затова трябва да премине през сериозен обществен дебат, подчерта председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова:

"Ако ние преминем към плащане на таксата на база количество, произведен от потребителя битов отпадък, това означава да се смени разпределението на тежестта, която в момента се поема от фирмите към населението, което е основният производител на битов отпадък."

Между 300 и 3 000 лева на заето лице годишно плащат фирмите под формата на такса смет, като същевременно генерират минимални количества боклук. Новата методика трябва да е прозрачна и да е ясно кой за какво плаща, заяви омбудсманът Константин Пенчев:

"Когато един човек плаща нещо, най-важното е да знае защо го плаща и да има чувството, че не е нарушена справедливостта."

Необходимите законодателни промени вероятно ще влязат в парламента наесен заедно с пакета данъчни закони. С колко повече ще плащаме за боклука никой не се нае да прогнозира.