Пороите и градушките това лято заедно с болести по доматите ще бръкнат в джоба на българина и за зимнината. Домашната лютеница ще излезе с около левче по-скъпа спрямо миналия септември и ще струва на домакините поне 3 лв. за кило. Така за година разходите за направата се вдигат с 50 на сто.

Утехата обаче е, че приготвената край огнището ще излезе поне с 1 лв. по-евтина от предлаганата в магазините. В търговските вериги буркан от 500 грама струват 2,99 лева.

Доматът поне двойно по-скъп

По-скъпа се оказва и хубавата червена капия за истинска лютеница. Цената тръгва от 1,20 лв., а в началото на миналия септември е струвала 80-90 ст. Патладжанът също е 1 лев, както и морковите.

“От Босилеград купуват от нас домати и чушки, представяте ли си. Там са 80-100 динара за килограм”, сподели търговец.

тази есен

Купува се и литър олио, който струва 2 лв. А също има и разходи за чаша захар, въглища или ток. Така общата сума стига до 30 лв. за 18 кг. При изваряването се получава 10 килограма домашна лютеница, като всеки килограм от нея излиза поне 3 лв. Най-често разходи за буркани и капачки не се включват в сметките, защото домакините си ги ползват от предишни години.t

Всичко се смила през машинка, добавят се подправки на вкус, но после следва голямо варене - най-добре на огнище, за да се сгъсти хубаво сместа, а това може да отнеме поне половин ден.

Разрешените подправки са кромид лук, целина, магданоз, чесън, червен пипер, бахар, кориандър, куркума, джинджифил и др.

Основната суровина - доматът, е двойно и дори тройно по-скъп спрямо миналата година. 

“Лютеницата ще излезе по-скъпа от минали години, защото реколтата от домати закъсня и е по-лоша. Съсипаха я дъждове и градушки”, обясняват производители. 

През юни брашнеста мана масово порази доматите в Пазарджишко и Пловдивско, в резултат на което листата и стеблата са почернели, цветът е окапал и въобще до плод не се стигна.

Трагична е картината дори и в най-плодородните села в региона Мараш и Салманово. В Мараш тази година отмениха традиционния празник на чушката и домата заради кризата в градините. В момента до 1 лев стига цената на кило от консервните домати, но ако купиш над 10 кг, цената може да падне до 79 ст. За сравнение преди година основната суровина за лютеницата масово вървеше по 40-50 стотинки за кило, т.е. наполовина по-евтино.

Рекорд по скъпотия държат доматите и чушките в Кюстендилско - до 2 лв. 

“На места доматената реколта е нулева, а ако нещо се обере все пак, то е негодно за трайни изделия, с които се зареждат всяка есен рафтовете и мазетата на почти всяко домакинство. Разчита се на зеленчук внос - доматите, чушките и пр. на пазара в Кюстендил са от Пазарджишко и от Петричко и именно за тях искат по 2 лв. за кило”, разказаха местните. 

Рекордьор се оказват селските червени чушки в Дупница - с абсурдната цена от 2,50 лева за килограм, разказаха клиенти на местния кооперативен пазар. По пазарите в София масово доматът се предлага за 1,30 лв. за килограм, а чушките - по 1,50 лв.

За първи път това лято в Кюстендилско вече не разчитат на евтин зеленчук от съседните Сърбия и Македония, защото там реколтата тази година е узряла по-късно, отколкото в България пак заради лошото време.

Медът е хит

Лютеницата с мед, която става за 1 час и може да се приготви на котлона, е хит в зимнината тази есен. Шест килограма чушки, опечени и обелени се пасират с кухненски робот. Добавя 1 кг доматено пюре, може и купено. Голямата тънкост е в 5-те лъжици мед вместо обичайната захар. На котлон се сгорещява половин литър олио и се добавя към другата студена смес. После бурканите се сваряват както обикновено за 10-15 минути. t

Какво показват сметките...

За производството на домашна лютеница са необходими 10 килограма чушки, които излизат 15 лв., 5 килограма домати, които най-често струват 5 лв. и 3 килограма патладжани, които струват 5 лв.

"Мързеливата" е на мода

Доста разпространена се оказва “мързеливата” натурална лютеница, която се прави само от равни количества домати и чушки, които дори не се пекат.

Рецепта за мераклии ползват в шуменското село Мараш. Нужни са 10 кила домати, 5 кила печени червени чушки, още толкова патладжани, 3 килограма моркови, чаена чаша олио, захар, сол и чер пипер на вкус. Ще излезе не повече от 5 кг лютеница, а цената излиза по 5 лв. за килограм. Това е, ако майсторката не си пише дневна надница за вложения труд. t

По държавен стандарт може и с картофи

Лютеницата е един от малкото продукти в търговската мрежа, за които държавата изготви специален стандарт за качество.

Стандартът предвижда лютеницата да се прави от доматено пюре и пюре от чушки. В нея не трябва да има пюрета от тикви, оцветители, консерванти и др. А количеството на нишестето и захарта трябва да са минимални.

Допуска се добавянето и на други зеленчуци като патладжан, моркови в определени количества, а също и картофи и нишесте.