Собствениците на жилища в Европа са по-разтревожени от сметките си за енергия, отколкото от плащането на наем или ипотека, установи изследване, цитирано от Би Би Си.

То било осъществено от най-голямата компания в Европа за стоки за дома от типа "направи си сам" Кингфишер. Тя изследвала 17 000 домакинства в девет европейски страни. 

"Има удивителен растеж в броя на хората, които смятат да превърнат в приоритет енергийната ефективност", заяви ръководителят на Кингфишер сър Иън Чешър. "Нарастващите сметки определят дневния ред", допълни той.

Изследването на отношението към подобряването на дома дава представа за това как европейците гледат на жилището си. 77% от участвалите в допитването европейци заявили, че домът им трябвало да бъде адаптиран към променящите се нужди на семейството. Около 22% казали, че трябвало да създадат повече пространство. А 46% от хората имат или биха искали да имат офис в дома си.

Но най-големият приоритет в дома е подобряването на енергийната ефективност. 31% от анкетираните заявили, че смятат да въведат мерки за намаляване на сметките си за енергия. През 2012 г. така отговорили само 4% от участниците в подобно изследване.

Изглежда, че разходите за дома отново са на дневен ред. "Тъй като начинът на живот се променя и разходите за живот нарастват, хората искат все повече от дома си. Съвременният дом се нуждае от все повече гъвкаво, приспособимо пространство, което да може да се развива с промяната на живота ни. В наши дни домът ни трябва да бъде офис, място за забавление и място за живот на няколко поколения", казва Чешър.

Той също така счита, че хората сега мислят малко по-внимателно за стойността на жилището си, което определя желанието за адаптиране. Според допитването хората най-много искат да имат в дома си плувен басейн (28%), камина (26%) , оранжерия (23%) и джакузи (22%).