Покупателна способност на българите се е увеличила през 2012 г. до 49% от средното за Европейския съюз (ЕС) ниво.

Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат. Според статистиката това е рекордно ниво, след като през 2011 г. достигна 47%, а през 2010 г. - 44%.

През 2008 г., когато икономиката на България достигна своя пик, покупателната способност на българите беше 45% от средното за Европа ниво. Независимо от подобрението, България продължава да е на последно място сред 28-те държави-членки на ЕС и сред последните в Европа.

Според статистиката на Евростат единствено в Сърбия, Македония Албания и Босна и Херцеговина гражданите могат да си позволят по-малко. Пред нас продължава да е Румъния - 50% от средното европейско ниво.

Северната ни съседка отчита 2 процентни пункта ръст, след като предходните две години се беше задържала на 48%. Повече финансови възможности имат и гражданите на Черна гора - 52% от средното ниво за ЕС.

Най-богати продължават да са хората в Люксембург. Там покупателната способност е 38% над средното за Европа ниво и се запазва спрямо 2011 г.

В Австрия нивото е 23% над средното и също остава без промяна. Следват ги Австрия с 23% над средното ниво, Швеция - 17%, Финландия - 16%, Франция, Великобритания и Дания - 14%.