С дванадасет броя мерки държавата ще се опита да облекчи бизнесът при започване на индустриални проекти.

През последните няколко месеца работна група в Министерството на икономиката е подготвяло предложения за разрешаване на проблеми на фирмите при присъединяването към мрежите на техническата инфраструктура – ток, вода и газ, обяви зам. министърът на икономиката Лъчезар Борисов на конференция за индустриално строителство и инвестиции.

Мерките са насочени към намаляване на срокове, процедури и разходи за компаниите.  Една от тях е отпадане на изискването за издаване на изходни данни при проектиране на сгради, за ВиК отклонения от ВиК мрежи и заместването им с виза за проектиране. Така визата ще носи цялата информация необходима за присъединяването към ВиК мрежата.

Предвижда се отпадането на предварителния договор за присъединяване към ВиК мрежата, който да се замени със становище по инвестиционния проект от страна на ВиК оператора.

Бизнесът ще бъде обекчен още, като престане да предоставя валидно удостоверение за актуално състояния при сключаване на договор с електроразпределителните дружества, а просто предоставя ЕИК и Булстат, които са общодостъпни, смята зам. министърът. 

Експертите са предложили и въвеждане на единна информационна система за общинските администрации, с което ще се осигури вътрешен служебен обмен на документи между отделните звена, така че да се намалят сроковете за инвеститорите. 

Мерките са предложени на финансовото министерство, след което ще бъдат предложени на останалите министерства, за да започнат законодателните инициативи, завърши Борисов.