Всички хранителни стоки в магазините трябва задължително да имат етикети на български език. Те трябва да съдържат основната информация за продукта. Това реши вчера Народното събрание, което прие на първо четене изцяло нов Закон за храните.

На производителите, вносителите и търговците не се разрешава да облепят вече етикетиран продукт допълнително "по начин или с информация, различна от първоначалното етикетиране, или който прикрива каквато и да е част от задължителната информация".

С новия закон се въвежда регламент на ЕС, приет през 2011 г. Според него етикетите трябва да са ясни, разбираеми и четливи, за да помагат на потребителите да се ориентират за съдържанието на стоката. Досега част от правилата се записваха в промени в стария закон. За изцяло съобразен с евродирективата нормативен акт се говори от дълго време, но той все оставаше встрани от приоритетите на законодателите.

След окончателното гласуване на промените агенцията за безопасност на храните ще трябва да създаде регистър на компаниите и обектите за производство, преработка и дистрибуция на храни. В регистър ще влязат и производителите на бутилирани минерални и изворни води. Той ще се поддържа от здравното министерство. За пръв път се въвежда регулация и за търговията на храни по интернет.

Въвежда се изрична забрана за участие на деца в реклами на генномодифицирани храни. Също така се забранява ГМО продукти да се презентират в предавания, предназначени за детска аудитория. Такава забрана съществува и сега, а по принцип у нас не е разрешен вносът на ГМО продукти.

Законопроектът спира и участието на непълнолетни в реклами на храни и напитки, които не са подходящи за употреба от подрастващи и не отговарят на изискванията за здравословно хранене.

Създава се Национален съвет по храните, който ще координира националната политика в сектор "Храни". В него ще участват всички заинтересовани страни. Създава се и постоянен консултативен орган към здравния министър, който ще има решаващата дума при признаването и пускането на пазара на минерални и изворни води. В него ще участват още представители на МОСВ, на икономическото министерство, на Комисията за защита на потребителите, на Патентното ведомство, хора от браншовите организации и др.

При приемането на новия Закон за храните в сектора с бутилиране на минерална вода се появи най-сериозното напрежение сред подкрепящи и противници на новите правила.

Транспортните средства, които превозват храни от неживотински произход - брашно, хляб, сладкарски произведения, ще подлежат също на регистрация, каквато в момента се изисква за тези, които превозват животни. Регистрацията ще се прави от областните агенции за безопасност на храните, а превозните средства ще се обозначават със стикер. Тази разпоредба бе една от малкото, които бяха критикувани от опозицията.

"Или компетентният орган ще си затвори очите и ще раздава стикери, или цели райони ще останат без доставки", заяви депутатът от БСП Валери Жаблянов. Новите текстове бяха одобрени със само 1 против и 29 "въздържал се".