Кашкавалът, който ядем, съдържа малко мляко, малко мазнини и много вода, а понякога и нишесте.

Това показва проучване на организация "Активни потребители", което включва 10 марки на цена от 9-12 лева за килограм. В два от изследваните продукти са засечени и растителни мазнини, каквито не би трябвало да има в кашкавала.

Изследванията показали, че при повечето от тях липсва част или цялата задължителна информация на етикетите. При 7 от 10-те проби сухото вещество е по-малко от 56%, както се изисква от продуктите по българския държавен стандарт.

"Като прибавим по-високото водно съдържание при 70% от изпитаните продукти и добавим високото количесто въглехидрати, което също не е добър признак - означава от една страна, че продуктите са недоузрели, но от друга страна поставя съмнение, че може да има добавки - като например нишесте", коментира Богомил Николов от "Активни потребители", цитиран от Нова тв.

От Агенцията по безопасност по храните отказаха коментар на проучването. Обясниха, че изследваните продукти не претендират да отговарят на българския държавен стандарт и затова няма защо да им бъде търсена отговорност.

Ето и резултатите от изследването на "Активни потребители":