Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) рапортува вчера, че и втората акция за сравняване на качеството на храните у нас и на запад не е показала да има различни стандарти.

Този път служители на БАБХ се разходиха до Италия, Франция и Швейцария, за да купят 31 стоки и да ги сравнят с българските им аналози.

Сравнението е направено не чрез лабораторен анализ на съдържанието - това било много скъпо, а чрез четене на етикети. Така нашите инспектори установили, че няма разлики в състава на наблюдаваните продукти, само при едно шоколадово изделие у нас не е отбелязан процентът какао, за разлика от аналога му на западноевропейските пазари, но пък отново имало ценови "аномалии".

При първата проверка БАБХ откри, че детските пюрета в България са по-скъпи.

При новото сравнение се оказало, че нетните цени (без ДДС) на 9 стоки у нас са по-високи, отколкото на запад. Например българските домакини пазарували "макаронени изделия от твърда пшеница" с 50% по-скъпо от италианските. БАБХ не посочва нито марката на тестените изделия, нито от коя държава е фирмата производител. 

Между 32 и 36% повече стрували у нас и сравняваното доматено пюре и кетчуп - също с неизвестен произход.

По-скъпо излизали в България конфитюр от боровинки, мляно кафе за еспресо машина, какаова напитка на прах, руло с пълнеж от крем и ягоди, светла бира и зехтин "Екстра върджин".

За други 17 храни обаче ценовото състезание е в полза на българския потребител - според БАБХ у нас те били с между 9 и 74% по-евтини. За другите пет продукта разликите в стойностите били пренебрежимо малки. 

Акцията за търсене на храни второ качество бе подета от други източноевропейски държави, а България се присламчи към инициативата, но вместо на качеството, наблегна на цените, при това, без да направи анализ на какво се дължат някои високи стойности у нас.

Докато в Унгария и Словакия направиха анализи и откриха неприемливи разминавания в съставките, у нас и първата, и втората проверка не видяха съществени разлики в съдържанието. 

Че българите и останалите източно европейци се хранят с продукти второ качество се говори отдавна. Тази година обаче други източноевропейски държави настояха ЕК да се намеси.

Засега от Брюксел твърдят, че не виждат нужда от общ закон за храните. По-късно обаче лично председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обеща да помогне в борбата с "напълно неприемливата практика", свързана с второто качество при храните.