Впечатляващото поскъпване на кафето, отбелязано напоследък на пазарите, може скоро да се отрази на цената му в супермаркетите и в кафенетата, съобщава Франс прес. 

От началото на годината курсът на Арабика - най-използваното кафе за еспресо, се покачи с 82% заради сушата в зоните, където се отглежда в Бразилия - доставчик номер 1 в света. Курсът на Робуста, използвано главно за инстантното кафе, стигна най-високото си ниво за последните 1,5 г. 

В същото време предлагането му намалява заради слабата реколта във Виетнам - най-големия износител в света на този вид кафе. Обикновените хора, които започват деня си с чаша ароматно кафе, може да бъдат засегнати пряко, ако повишението на цената продължи. 

Още обаче е много рано да се каже какъв точно ще е ефектът, защото е нужно време, за да се усети върху продажбите на дребно онова, което става на пазарите за суровини, казват анализаторите. 

Практиката показва, че реалният ефект се усеща от крайните потребители след 9-12 месеца. Най-силно ще се почувства поскъпването при висококачественото кафе. Поради липса на вода производителите не поливат достатъчно насажденията и зърната остават дребни. А колкото по-едро е зърното, толкова по-високо е качеството. 

Още има надежди това да не се случи, защото времето в Бразилия се нормализира. Започналите валежи обнадеждават производителите, че ще успеят да компенсират качеството на реколтата и през следващите месеци цените на кафето ще се стабилизират.