Летните горещини се завърнаха и въпросът дали да купим климатик отново е на дневен ред. Полезното устройство, освен че спасява от лятната жега, през зимата топли, като пести от сметките за ток.

Изследване на държавната Агенция за енергийна ефективност през октомври миналата година доказа научно, че климатикът от енергиен клас А бие по икономии всички други отоплителни средства, дори и вездесъщото централно парно.

Какъв климатик да изберем? Преди да започнете обиколка по магазините, е добре да погледнете промоционалните оферти на големите търговски вериги за техника. Те предлагат някои модели от машините с безплатен монтаж. Иначе ще трябва да платите поне 150 лв. на майстори за услугата.

При оборудването на дома с климатици правилото е, че за всяка стая трябва отделно устройство. На пазара се предлагат и модели с едно външно и две вътрешни тела, но покупката не е особено изгодна. Цената е колкото на два климатика, а ако се повреди компресорът или изтече фреонът, тогава и двете стаи остават “на сухо”. Освен това и изборът на такива модели е силно ограничен.

Най-продаваните на нашия пазар климатици са с топлинна мощност 9000 или 12 000 британски термални единици (BTU), които на популярен език се наричат съответно “деветки” и “дванайсетки”. Разбира се, по аналогия има и “десетки”, “четиринайсетки”, “двайсетки” и т.н.

Най-общо казано, с “деветката” може да се климатизира по-малка стая - детска, спалня или кухня, докато по-мощният е за хол, голяма стая или свързани помещения. С един климатик много трудно може да обслужвате две стаи освен ако не са свързани с голяма врата. Причината е, че за да се охлажда или отоплява равномерно, въздухът трябва да се “върти” в цялото пространство.

Изборът на машини зависи и от изложението на жилището. При южно трябва повече охладителна мощност, при северно - отоплителна.

Климатиците са два основни вида - стандартни и инверторни. Вторите консумират с 20-30% по-малко електроенергия, но са малко по-скъпи от обикновените. Те имат прецизно електронно управление, което регулира постоянно оборотите на компресора и той работи точно на такава мощност, която е нужна за момента, без да харчи излишна енергия.

Заради постоянно повишаващите се цени на електричеството разликата между двата типа климатици често се наваксва още на втората година. Освен това инверторите могат и да отопляват ефективно дори при външни температури под минус 10 градуса.

В големите студове повечето обикновени климатици започват мощно да харчат ток и не вършат работа, защото постоянно се заледяват.

Колко струва техниката? Стандартните климатици с мощност 9000 BTU у нас са от 340 лв. до 600 лв. в зависимост от производителя и модела. Със същата мощност инверторните са от 650 лв. до над 1000 лева. Класическите “дванайсетки” са от 380 лв. до около 1000 лв., като инверторните варианти са от 700 до почти 2000 лева.

По-скъпите модели са по-икономични и по-тихи, като имат и някои допълнителни функции - озонатор, плазмен филтър, сензор за регулиране на мощността в зависимост от присъствието на хора в помещението. Някои от тях имат и дизайнерски изпипано вътрешно тяло, което е с по-компактна форма или е с цветни панели, които може да се комбинират със стила на обзавеждане.

По-високата цена обикновено е свързана и с по-голям коефициент на преобразуване на енергията. Той е число, което означава колко киловата топлинна енергия се отдават при консумацията на киловат електроенергия. При повечето инвертори коефициентът е между 3 и 4, но има и високоефективни модели, при които стойността му надвишава 5.

Някои производители дават по-дълга гаранция, например 5 години за компресора, докато повечето устройства са с 2 или 3-годишна гаранция.

В момента на промоционална цена с безплатен монтаж, за 549 лв. може да се купи климатик “Електролукс” с мощност 12 000 BTU. Инверторни модели със същата мощност на “Панасоник” и “Беко” излизат съответно 949 и 749 лева. Апарати на “Хитачи” от 10 и 14 BTU са на цени между 899 лв. и 1299 лева.