Трудно е човек да запази добро настроение за празниците, когато трябва да съчетае многобройните си задължения с купуването на подаръци и подготвянето на коледни трапези.

Всеки се е научил да "оцелява" по някакъв начин през това натоварено с емоции и ангажименти време през годината и прилага своите малки трикове за справяне със ситуацията. Ето и идеи как да посрещнете по-спокойно и с усмивка предстоящите празници.

На първо място е планирането

1) През зимните месеци освен, че трябва да зарадваме именниците и близките си с подаръци, като цяло имаме по-високи сметки за отопление, а дори и за храна. Така че е добра идея още през есента, веднага след приключването на летните почивки, да започнем да спестяваме по малко, за да си помогнем за зимната еуфория. 

2) Ако искате да резервирате новогодишна почивка, екскурзия или вечеря, най-доброто време е още през октомври. Цените тогава са по-ниски и имате по-голям избор. Ако сте закъснели с резервациите, празнувайте на собствен терен. Сигурно вие и/или повечето от приятелите ви имате къщи някъде след природата - на село или в планината, където е красиво и спокойно. Ако се редувате да сте гости и домакини в няколко поредни години, това ще ви осигури разнообразие и ще се разходите из различни части на България. 

3) Бюджетът за подаръците е добре да предвидите предварително. Помислете колко хора искате да зарадвате с подарък. Кои ваши приятели имат именни или рождени дни. Спомнете си за миналата година - приблизително колко ви излязоха покупките? Опитайте се предварително да спестите нужната сума и да напазарувате преди да скочат безумно цените по празниците. Ако не успеете не се отчайвайте. Имам някои идеи, които могат да облекчат бюджета ви.

- Комбиниран подарък за имен ден. Прави ли ви впечатление, че повечето именници получават по 5-10 парфюма, още толкова саксии с цветя, бонбониери и вино. Понякога, ако се комбинират парите дадени от 7-8 човека, може да се получи доста приличен по-практичен подарък. например колонки за компютър, скъпо бижу или козметика. По този начин дори парите, дадени от всеки, който се включва в подаръка, може да са по-малко. Още един пример, че добрата организация има значение. 

Пазаруване по интернет. Това пести време и не е рисковано, ако се ползвате от услугите на някой от по-големите сайтове, които съществуват от години. Да, наистина, нямате възможност да огледате на живо стоката, но ако сте си харесали да кажем модел GSM от някой голям магазин, вероятно същият ще ви излезе по-евтино да си го поръчате онлайн. Това е така, понеже ел. магазини не плащат за търговска площ и служители. Да не говорим за разнообразието от стоки, които можете да откриете в такива магазини, както и възможността да разгледате всички характеристики на продуктите без някои да ви притиска.

Евтини и ефектни индивидуални подаръци. Към тях спадат сувенирите със снимки и надписи - чаши, календари, тениски, ключодържатели. Този тип подаръци създават усещането за специално, топло, отношение. По този начин показвате, че човекът ви е скъп и сте отделили време за да му изберете най-оригиналното послание за празника. Можете да направите и фотоколаж или интересна презентация със снимки.