Всеки се е срещал с екстремно пестеливи хора. Вероятно много пъти сте се чудили как е възможно да стигат до такива крайности? Пазят всякакви ненужни вещи в дома си, опитват се да купуват възможно най-евтини стоки, като се започне от тоалетните принадлежности и се стигне до домакинските уреди, техниката и мебелите в дома. 

Склонни са да пазаруват само от магазини за втора употреба и са способни да отидат до другия край на града, за да си купят намалена стока, опитват се да пътуват без билет в градския транспорт и все забравят да върнат 5-те лева, които периодично искат от приятели и колеги. 

Е, добре ще си призная - и аз съм пестелива, но напоследък се чудя дали понякога като си мислим, че спестяваме, всъщност си докарваме допълнителни разходи под формата на пари, изгубено време, нерви и здраве. Вижте от какво според мен не е редно да се пести:

1) Евтиното е скъпо. 

Имаше и филм с това заглавие с Том Ханкс и Шели Лонг в главните роли. Те са семейна двойка и си купуват с кредит къща за смешно малка сума. Но новият им дом започва да се разпада по най-безобразен начин - пропадат стълбища, подове, рушат се стени. Макар че всичко е представено под формата на симпатична комедия, не може да не се замислим дали и ние не сме изпадали в подобни ситуации. Може да сме си дали напразно парите за нещо дребно като намалена стока от магазин за 1 лев или средно като кухненски уред. 

Най-лошото е когато е по-голяма покупка, като кола, имот или земя. Ниската цена много често може да ви подведе и да станете "горд" притежател на нещо, което въобще не ви върши работа. Тогава ще трябва да повторите покупката и да сключите сделка за по-реалистична сума. В този случай ще излезе вярна поговорката "Не съм толкова богат, че да купувам евтини неща." 

2) Купуване на големи количества на промоция.

Много често, когато видим намалена стока, която ползваме редовно, ни се иска да накупим колкото се може повече от нея. Това обаче не винаги е рентабилно. 

Преди известно време и аз попаднах в този капан. Видях захар на много ниска цена и реших да си купя повечко пакети. Само че не прецених, че ще я използваме доста бавно. Малко след това цената й падна и аз се оказах с неизгодно закупена стока, която ми запълваше част от шкафа и ми пречеше. Явно търговците са знаели, че цените на продукта тръгват надолу и нарочно са направили промоцията. Но дори случаят да не е като моя. 

Например да си купите брашно, което ползвате всеки ден и цената му постепенно се увеличава, тогава според мен пак не си заслужава количествата да са прекалено големи. Защо? Много просто - колкото повече имате, толкова повече ползвате без да се усетите. Това в случая с брашното може да ви навреди двойно - първо на джоба, а след това и на фигурата. 

Не казвам, че не трябва да се възползвате от промоциите, но те са периодични. Просто ги следете и си купувайте по толкова, че приблизително да ви стигне до следващо намаление. Аз така правя с памперсите на детето например. 

3) Загубено време, транспортиране и нерви.

Загатнах за това и в началото. Има хора, които са способни да обиколят навсякъде само за да открият нещо намалено. Например може да отделят 5 часа в разходки по магазините и да сравняват цените, само за да получат 1-2 лв. намаление. А представете си за това време колко градивни неща могат да се свършат. 

Ако човек има желание, може да изкара например 20 лв., вместо да спести няколко. Имах позната, която беше способна да отиде до другия край на града, за да си купи намалена стока. Това й коства време в чакане по задръствания, пари под формата на билетчета и нерви в блъскане между хората и пренасяне на покупките. Понякога е направо безумие. 

4) Качествена храна

Е, това вече направо не е за коментиране. Наистина не би трябвало да си го позволяваме. Знаем, от какво са направени евтините салами - от генномодифицирана соя и отпадни месни продукти. В евтиното сирене има свинска мас и почти никакъв протеин. 

Защо да поглъщаме боклуци, които затормозяват обмяната на веществата, натоварват организма ни и още по-лошо, стават част от структурата на клетките ни. Не бихте сипали евтино гориво или масло на автомобила си, защото това ще скъси живота му и ще затрудни работата му, нали? Не го причинявайте и на себе си, заради едните пари. Спестете от друго, но не и от това. 

5) Стоки, които ви представят в прилична светлина. 

Не можете да излезете на улицата със скъсана тениска, кални обувки или смачкани дрехи. Когато ходите на работа и общувате с клиенти, трябва да сте облечени елегантно и стилно. В противен случай може да загубите длъжността си. Това е още един пример от какво е глупаво да се спестява. 

Ако сте фризьор, трябва да имате хубава прическа, ако сте обущар - добри обувки, ако сте дизайнер - красиви дрехи, ако сте бизнесмен - всичко това накуп + читав компютър, кола и телефон. По този начин ще привлечете хората към себе си и те ще повярват в успеха ви.